Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Angol munkaerő-piaci problémák – Kelet-Európából érkező megoldással

2011. január 21. - pattani

Ötből egy huszonévesnek biztosan nincs munkája a szigetországban. Ez még nem is lenne annyira szörnyű szám, más megközelítésben már sokkal drámaiabb a helyzet. Tavaly 32 ezerről 951 ezerre (harmincszorosára!) nőtt a fiatal munkanélküliek száma, miközben a regisztrált munkanélküliek száma már 2,5 milliónál tart. (7,9%) Ehhez a számhoz hozzájön még, hogy a gazdaságilag inaktívak (rokkantak, otthoni ápolók, inaktívak) száma akár a 9,4 milliót is elérheti. (Ez a 60 milliós országban mintegy 16%-ot jelent)

Az érdekes az, hogy miközben tombol a munkanélküliség a szigeteken, kelet-európában meg toboroz a brit kormány. Tavalyi kampányuk eredményeként háromból két munkahelyet kelet-európai munkavállalókkal töltöttek fel. Valamit tehát vagy nagyon tudnak a britek, vagy egyszerűen lusták. A képlet persze ismerős, Németországban is, az alacsony presztízsű munkát nem a németek, hanem a török vendégmunkások végzik el. Csakhogy ott nem is ekkora probléma a fiatalok munkanélkülisége. David Cameron, a britek miniszterelnöke azt nyilatkozta a The Sun magazinnak, hogy tényleg nagy probléma a munkanélküliség, ezen belül is a „legnagyobb feladat számunkra a fiatal munkanélküli generáció hosszú-távú, strukturális problémájának megoldása”.

A mostani probléma gyökere valahol abban lehet, hogy a brit munkaadók nyílván felmérték: jól képzett munkaerőt, olcsón, Kelet-Európában lehet találni. Innen pedig valamivel több pénzért indul azonnal mindenki. És ebből mi következik? Hogy most Magyarországon nincs elegendő szakképzett munkaerő.

A kérdés? Meddig marad fenn ez a helyzet? Mert erre magyar munkaerőpiac szereplőinek is stratégiát kell kidolgozniuk...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr132602780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bandibacsi34 2011.09.24. 03:16:56

Na ez egy jó régi poszt... Hát amúgy lusták is, de a másik ok az az, hogyha egy adott angol nem teljesen hülye, akkor simán elmehet az USA-ba, Kanadába, Ausztráliába stb stb. tehát őnekik ez jóval kevesebb probléma lenne.

"A mostani probléma gyökere valahol abban lehet, hogy a brit munkaadók nyílván felmérték: jól képzett munkaerőt, olcsón, Kelet-Európában lehet találni. Innen pedig valamivel több pénzért indul azonnal mindenki. És ebből mi következik? Hogy most Magyarországon nincs elegendő szakképzett munkaerő.

A kérdés? Meddig marad fenn ez a helyzet? Mert erre magyar munkaerőpiac szereplőinek is stratégiát kell kidolgozniuk..."

FElismerték és elindult a röghöz kötés..

www.origo.hu/itthon/20110907-a-felsooktatasi-torveny-legujabb-koncepcioja.html

Akár 15 évre is röghöz kötné a diplomásokat a készülő felsőoktatási törvény
süti beállítások módosítása