Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Pozitív munkaerő-piaci várakozások!

2011. március 08. - pattani

A magyar munkaadók óvatos munkaerő-piaci növekedésre számítanak a második negyedévben, különösen a gyártás területén – derül ki a Manpower Munkaerő-piaci felméréséből.

A cég felmérése szerint a magyar álláskeresők lehetőségei tovább javulhatnak a következő három hónapban, mivel a legtöbb munkáltató pozitív foglalkoztatási hajlandóságról számolt be az április és június közötti időszakra vonatkozóan. A Manpower munkaerő-piaci mutatója 2011 második negyedévére +3%-on áll.

A mutató negyedéves összehasonlításban 2 százalékpontot, éves összehasonlításban pedig 6 százalékpontot erősödött. A dolgozói létszám növelését illetően a legoptimistábbak a gyártó szektor munkaadói (+12%), regionális bontásban pedig a legerősebb alkalmazási hajlandóság Észak-Magyarországon mutatkozik. A második negyedévre vonatkozóan negatív várakozásokat csak a mezőgazdasági szektor, valamint a Dél-Alföld munkáltatói jelentettek.

A gyártáson kívül hat szektorban pozitívak a várakozások, leginkább a pénzügyi és építőipari területen, ahol éves összehasonlításban jelentősen, 9 százalékkal nőtt a mutató.

Kiss Judit, a Manpower Magyarország vezetője szerint a valódi fellendülés még várat magára, de a munkaerő-piacon várható növekedés ráébresztheti a munkaadókat, hogy a növekedés-kezelés legalább akkora kihívás, mint a gazdasági válság kirobbanásakor a válságkezelés volt.

“2008-ban a munkáltatóknak munkaerő felesleggel kellett megküzdeniük. Most olyan stratégiákat kell kialakítaniuk, amelyek segítségével megtalálhatják és meg is tarthatják azokat a TALENTEKET, akik a jövőbeni üzleti növekedés zálogai lehetnek. A sikeres cégeket az általuk alkalmazott TALENT fogja majd megkülönböztetni a többiektől, ezért a kulcspozíciók betöltését nem lehet elég korán megtervezni.”

Regionális bontásban a nyolc magyar régió közül hatban várhatóan nőni fog az alkalmazási ütem, negyedéves és éves összehasonlításban egyaránt. Az észak-magyarországi régió munkáltatói számítanak leginkább az álláskeresők lehetőségeinek javulására (+8%).

A vizsgált 754 magyar munkaadó 11 százaléka jelezte, növelné alkalmazottai létszámát 2011 második negyedévében, 8 százalék pedig leépítési tervekről számolt be. Az előző negyedévhez hasonlóan négy munkáltatóból átlagosan több mint három nem tervez semmilyen változtatást a munkaerő létszámát illetően a következő három hónapban.  

A felmérés során a vizsgált 39 országból 33-ban változó mértékű, de pozitív alkalmazási hajlandóságról számoltak be. A második negyedévre vonatkozóan a legpozitívabbak a kilátások Indiában, Tajvanon, Brazíliában, Kínában és Törökországban, a legrosszabbak pedig Görögországban, Spanyolországban, Írországban és Olaszországban.

 

“Kelet-Európa fejlődő gazdaságai sokkal optimistábbak a munkaerő alkalmazás terén, mint a nyugati OECD országok”, mondta Jeffrey A. Joerres, a Manpower Inc. elnök-vezérigazgatója. “A németországi pozitív mutató oka a szállítmányozásban, a raktározásban és a kommunikációs szektorban tapasztalható, a felmérés 2003-as indulása óta mért legerősebb alkalmazási hajlandóság: a német cégek olyan ütemben vesznek fel határozott idejű alkalmazottakat, amire 2007 óta nem volt példa. Eközben a belga munkaadók várakozásai öt éve nem voltak ennyire pozitívak, ami főleg a pénzügyi, biztosítási és ingatlan szektorban tapasztalható optimizmussal magyarázható.”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr472721184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása