Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Munka – a művészet keretek közé szorítása

2011. március 18. - pattani

Gyerekkorban játszik az ember, „ez a dolga”. Minden vágya, hogy nagy legyen, felnőjön, és olyan legyen, mint apa vagy anya. Ez persze az évek múlásával talán változik, talán nem, de egy biztos: a játék megmarad.

Nemrég olvashattunk egy felmérésről, miszerint a magyarok nem azért elégedettek munkahelyükkel, mert az annyira jó lenne, hanem mert ennyire pesszimisták: nem mernek váltani. Kérdés azonban, hogy a biztos rossz mennyire tehető egy mérlegre a bizonytalannal – ami jó is lehet és rossz is. Ja, hogy annál is rosszabb? Igen, a magyarok híres pesszimizmusa…

Na de, aki mer, az nyer, tartja a mondás, és miért ne lehetne ezt alkalmazni a munka világában is? Magyarság ide vagy oda, találkozhatunk jó pár emberrel kis hazánkban is, akik igenis jól érzik magukat, és szeretik a munkájukat. Hogyan csinálják? Jó kérdés, talán nem felejtettek el játszani. Igen, játszani. Hiszem ugyanis, hogy a munka (mindenféle, még a szalagmunkák és takarítói állások is!) játék is lehet, és ha igazán felnőtt módon csináljuk, akkor pedig művészet. Miről szól? Arról, hogy abban a megadott időben a megadott helyre tudunk koncentrálni, mert ugye megtanultuk gyerekkorunkban.

Ha belegondol az ember, mennyire egyszerűbb lenne az élet, ha ezt tényleg meg tudnánk valósítani: gondolom, többekkel előfordult már, hogy a munkaidő alatt az otthoni dolgok aggasztották, az elintéznivalókon, számlákon stresszelt, majd a 8 óra „munka” után meg azon kattogott, hogy ma éppen milyen hangulatban volt a főnök, vagy milyen sok dolog szakadt a nyakába/maradt hátra.

Ha ezeket a megfelelő helyen kezeljük, láthatjuk azt is, hogy igaz a vicc:

Kuhn nagyon ideges, nem tud aludni, a felesége megkérdezi, mi a baja? Mire a férj: Holnap meg kell adnom Grünnek a pénzét, de nincs pénzem. A feleség felhívja Grünt, elmondja, hogy Kuhn nem tudja megadni a pénzét holnap, majd lerakja a kagylót. Mire Kuhn kifakad: mit csináltál? Majd a feleség: most már aggódhat Grün a pénzéért, te pedig aludhatsz.

Persze itt nyilván nem a felelősség áttolásra kell gondolni, de erről majd később. Az igazi feszültség oldás pedig, amikor már fel sem emeljük a kagylót, hanem alszunk egy jót, és másnap ismét szembenézünk a problémákkal és feladatokkal...

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr362750463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása