Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Pályakezdés gyomorgörccsel?

2012. április 18. - nagymenő

Gondtalan tininek lenni jó. Ezt persze csak azok hangoztatják, akik nem tinik. A tizenévesek maguk ugyanis meglehetősen sok minden miatt aggódnak. Emlékezzünk csak vissza: továbbtanulás, beilleszkedés, párkeresés. Ez már önmagában épp elég. Egy amerikai felmérés viszont azt bizonyítja, hogy a válság tovább nehezítette a kamaszok életét. Aggódnak már másért is: hogyan lesz munkahelyem? Honnan lesz pénzem? Vagyis a válság begyűrűzött a középiskolákba is.
A szülők többsége persze küzd: szemünk fénye köré igyekszünk burkot vonni, megkímélni őt a csúf valóságtól. Hadd legyen még néhány gondtalan éve… A taktika azonban nem biztos, hogy működik. A gyerek ugyanis csak fiatal, de nem hülye. Pontosan látja, milyen az, amikor a körülötte élők elveszítik állásukat, házukat, romba dől egész addigi életük.
Sőt! A szülői burok, a problémák elkendőzése csak árt. A kutatás azt is kiderítette, hogy a pénzügyi gondok szőnyeg alá söprése csak ront a kamaszok helyzetén. Nem látják ugyanis világosan az okokat, így a megoldásokat sem. Nincsenek tisztában például azzal, hogyan működik egy hitelkártya. Amíg az automata megfejhető, kit érdekel a kamat? A szülők sem járnak elől jó példával: nincsenek megtakarításaik, nem tudnak spórolni.
Korábban a megkérdezett kamaszok nagy része úgy saccolt: húszas évei elején képes lesz saját lábára állni, önálló életet kezdeni. A ma megkérdezettek az önálló életkezdést már egy fél évtizeddel későbbre tervezik. És még mázlisták, ha ez bejön. Az európai tendenciák azt mutatják, hogy egyre többen, egyre tovább maradnak a szülők nyakán. Kérdés persze, hogy a „szülői nyak” meddig bírja.
Valamelyik életmód csatornán már fut is egy sorozat. „Hercegnőket” próbálnak benne önálló, gondolkodó és öngondoskodó lénnyé nevelni, hol több, hol kevesebb sikerrel. A főszereplő lányok úgy gondolják: nekik minden jár. Műhaj, műszáj, műcici. Menő ruha, mobil, kocsi. Mindezt persze fizesse a mama és a papa. Hiszen a kozmetikus, fodrász, körmős, szoli, pláza dzsungelt bejárni csak teljes munkaidőben lehet. Ekkor jön a pénzügyi tanácsadó, és matekozni kezd. Többnyire kiderül, hogy az életforma fenntartásához három főállás is kevés lenne, ráadásul a hitelkártyán felhalmozott adósság ledolgozása is hosszú évekbe telik.  És akkor még megtakarításról, nyugdíj előtakarékosságról szó sem volt.
Oké. Ezek extrém példák. Ezek a lányok valószínűleg egy percig sem aggódtak a jövő miatt úgy, mint a többség.
Aki viszont eljutott a felismerésig, hogy van mitől tartani, azon igenis lehetne segíteni. Persze, tudom, válság, munkanélküliség, különösen a pályakezdő fiatalok körében – ezek objektív körülmények. De a szemellenzős, „én-kicsi-tündéremnek-nem- kell-ezt-még-tudnia” hozzáállás biztosan nem segít.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr804459058

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lottó szelet tuti ötössel 2012.04.18. 22:06:35

Ha azt kérdezi bárki, lehet-e Magyarországon tisztességesen boldogulni, azt kell válaszolni: mi az, hogy? Sőt, nagyon is! Mi sem példázza ezt jobban, mint a Közgép Zrt., amelynek tavalyi évi nyeresége közel hárommilliárd forint volt. Ahelyett, hogy jó ...

Trackback: Kamaszok pályakezdés előtt 2012.04.18. 21:22:54

Nemrég egy nagyon érdekes írásra bukkantam a blog.hu egy másik szerzőjének oldalán. Mivel a kamaszok problémáiról, pontosabban a pályakezdési gyomorgörcsről szól, hasznosnak látom itt is felhívni a figyelmet erre a cikkre. Lényegében arról szól, hogy a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hoppá rézimi 2012.04.18. 20:38:43

Tíz évvel ezelőtt is aggódtunk, középiskolásként, pedig akkor még sehol sem volt a válságnak nevezett marhaság.
Nem lehet, hogy brit tudósok mérték fel ezt a megdöbbentő állapotot? :D

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.04.18. 21:02:42

Egyik kollégám fia náluk dolgozik épitész-gyakornokként, a diploma után.
Dolgoztunk egy közös nagy projekten, a leadás előtti másfél hét igen húzósnak bizonyult. Gyakorlatilag reggel 8-tól este 10ig gályázott a srác, hétvégén is. (mi is)

Amikor leadtuk az anyagot, felsóhajtott, hogy ő akkor csütörtök-péntek nem jön, meg szeretne hétvégét magának, mert ez sok volt.
Kiröhögtük, és mondtuk neki, hogy erről fog szólni az élete, ha épitész akar lenni.
Látszott, hogy nem egészen igy képzelte...
Egyébként egy tök normális srác, rendesen nevelve. Szorgos, ügyes, csak éppen volt egy rózsaszin elképzelése a munka világáról, ami kicsit összetöredezni látszik.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.04.18. 21:08:16

@hoppá rézimi:
15 évvel ezelőtt középiskolásként nyaranta dolgoztam kőműves inasként, és egyéb helyeken.
17 felett hétvégente is.
A nagyon gazdagokat kivéve ez általános volt felénk.

Az ismerősök tini gyerekeit fűnyirásra alig lehet rábeszélni, nemhogy arra, hogy elmenjenek valamit dolgozni. Mondjuk a szülők sem eröltetik a dolgot, megy az elkényeztetés.

Én azt látom, hogy a nagybetűs élet sokkja egyre később éri a tiniket, elképzelésük sincs 18-20 évesen, hogy merre akarnak elindulni, mik akarnak lenni.

lilly.alien 2012.04.18. 21:20:11

A mai tizenéveseken egyiken sem látni hajlandóságot, hogy akarnak kezdeni valamit magukkal. Csak az alábbiak fel akarnak elmozdulni: 1.) Ha elhitetik veled, hogy jó nő vagy - irány dubajozni. 2.) Ha fahangú vagy - irány a tehetségkutató. 3.) Ha önértékelési gondokkal küzdesz - irány a média. Semmi orvos, tűzoltó vagy rendőr. És ezek fogják a nyugdíjunkat kitermelni.

Vortumnus (törölt) 2012.04.18. 21:30:06

@Kőmíves Kelemen:

ez nem a nagybetűs élet sokkja, hanem az emberek eszetlensége.
ebből pedig nem kellene erényt csinálni, sőt legitimálni sem kell.
az "ilyen az élet" -jellegű érvelések csak a sikertelenség és elégedetlenség igazolási kísérletéről, a konformista szolgai gondolattalanságról, nemritkán gyávaságról szólnak.

a "mai tizenévesek" kb. ugyanilyen. arisztotelész korában is hasonlókat mondtak, értelme és tartalma semmi.
nem is sok értelme van leírni ezeket, provokációnak sem jók már, annyira elkoptatottak.

EGYIKRESEM 2012.04.18. 21:30:06

@lilly.alien:

Hallgatom a Bumerángot reggelente (lehet ütni érte), és ott mondta a Bochkor (a mostani Megasztárban zsűritag), hogy az a legszomorúbb, hogy a jelentkező fiataloknak ez az egyetlen kiugrási lehetőség, legalábbis ők ezt hiszik.

MAgyarul ez a rohadt média tényleg azt sujkolja, hogy nő: kurva, pasi: celeb.

szúnyog69 2012.04.18. 22:24:47

@mulire93: én csak akkor adok zsebpénzt, ha dolgozik! nem gyerekmunkáról van szó, csak arról, hogy érezze, semmi sincs ingyen - lehet hogy közhelyes, de működik. Meg a sport, az megtanít küzdeni. a mai gyerekek nem küzdenek!

2012.04.18. 22:58:32

@hoppá rézimi: Szerintem jó diagnózis. A magyar tiniket, és kamaszokat szvsz. nem nagyon foglalkoztatja a nagybetűs élet, ahogyan egyébként semmi komoly dolog. Szerintük az élet habzsidőzsi, buli, pénzszórás. Nincs is ezzel probléma, mi is voltunk fiatalok, és azóta már 5x szemléletet váltottunk, nyilván a mai szériánál is bekövetkezik előbb utóbb a kényszerű megkomolyodás. Ami viszont nagyon gáz, az a jellemtelen, unortodox materialista szemlélet, a státusszimbólumok látszati dolgok folyamatos majmolása, és az, hogy minimális teljesítmény (tanulás, érdeklődni, tenni valamiért, segíteni a szülőknek, stb) mellett, mindegyik mindenből a legjobbat akarja, sőt követeli, mintha az legalábbis kötelezően járna. Reggel végignézek a metrón, a megfáradt öregek állnak, a fiatalok ülnek, és nyomkorásszák a méregdrága telefonjukat, kütyüiket, amiket én 34 évesen pályám csúcsán, sem vennék meg. Tisztességre jómodorra elfelejtették őket nevelni, nemhogy helyet át nem adnak, idősebbet megtisztelik, de lassan a fogalmát sem ismerik annak, hogy köszönni valakinek. A médiából ömlő mocsok, csak tovább ferdíti a szemléletüket. A saját unokaöcsém a legjobb mérce számomra, igazi elkényeztetett, agyon dédelgetett, burokban felnevelt gyerek. 17 évesen kábé 10 éves kisiskolás szellemi színvonalán. Az élet megáll, ha nem lehet a telefont nyomkodni. Tragédia ha nincs számítógép a közelben, akkor gyakorlatilag beáll a teljes tanácstalanság. Iskolába bukdácsol, persze náluk megbukni inkább természetes, mint szégyen. Ez a korosztály életet tervez? :) Ugyan. Tudom hogy minél jobban idősödik az ember, annál gázabbnak tűnik a fiatalság, de én már most akkora szakadékot érzek a korosztályom, és a mai tizenévesek között, hogy az már elképesztő.

Vortumnus (törölt) 2012.04.18. 22:59:56

hát amint látom, itt továbbra is csak egyféle világnézetet képviselő emberek kommentelnek...

2012.04.18. 23:07:52

@lilly.alien: "És ezek fogják a nyugdíjunkat kitermelni"

Igen, ezen én is jót szoktam mosolyogni. Azon meg egyenesen röhögök, amikor az ország gazdasági helyzete okán felmerül az ilyenkor szokásos közhely: "majd a fiatalok odacsapnak" Ezek? Hazaszeretetet, és nemzeti érzelmeket, nomeg hazafias elveket ők már hallomásból sem ismernek. Pénz lett az isten.

2012.04.18. 23:08:52

@Vortumnus: nyugi mindjárt kapsz erősítést.

feketehun 2012.04.19. 00:53:58

@lilly.alien: Magyarországon 2011-ben 141000 diák érettségizett. Szerinted ezek mindegyike kizárólag a dubajozás-tehetségkutató-média szentháromság felé képes elmozdulni? Ami amúgy inkább csak kettő, a tehetségkutató ugyanis része a médiának, de ez lényegtelen. Szerinted kik töltik meg az egyetemeteket évről évre? Az 50-es korosztály? Te mivel magyarázod azt, hogy Budapesten is nehéz, vidéken pedig gondolom annál is nehezebb diákmunkát találni? Szerinted kik töltik meg a munkaerőpiacnak ezt a szegmensét? Ami amúgy nem kicsit.

@Jankove: "a fiatalok ülnek, és nyomkorásszák a méregdrága telefonjukat, kütyüiket, amiket én 34 évesen pályám csúcsán, sem vennék meg"

Ha reggel végignézel a metrón, nem tudod megítélni, hogy kinek a kütyüje méregdrága és kinek a kütyüje nem az. Nagyjából annyit látsz, hogy van a megfáradt álldogáló öregember fiatal az arcán közönyös kifejezéssel egy érintőképernyős kütyüt nyomkod. Ha ennek mondjuk mobiltelefon kinézete van, annak az ára 20.000 és 200.000 között mozog kb. leszámítva persze a legdurvább darabokat, amik ennél drágábbak. 20.000 forint annyit pénz, amennyit egy németországi McDonald's-ban dolgozva másfél nap alatt keresel meg. Ennyit pedig megér, az ilyesmi nem luxuscikk. És igen, abban a korban, amikor a levelezésedet, tanulmányaidat, munkádat gyakorlatilag számítógépen keresztül végzed, igen akkor megáll az élet, ha nincs számítógép a közelben.

Ha a fiatalságot ilyen általánosítva osztó megnyilatkozásokat hall az ember, nehezen tudja elképzelni, hogy a megelőző fiatal generációk különbek voltak.

feketehun 2012.04.19. 00:57:34

@feketehun: Az első bekezdés utolsó szava kicsit helyett csak kicsi; a harmadikban pedig természetesen "...a megfáradtan álldogáló öregember mellett ülő fiatal..." Úgy látszik én is megfáradt vagyok :)

Liquid_Night 2012.04.19. 01:13:58

Mindenféle túlagyalás és elemzés nélkül (ahol a sorok közt a lényeg nem előjön hanem elveszik):

10 éve voltam tini (most 28), de az akkori tapasztalataim szerint a kortársaim általános lesz**omsága abból volt eredeztethető, hogy úgyérezték: hiába hajtanak, akkor sem lesz annyival jobb...és most nem szeretnék a statisztikailag néhány százalékot elérő kitörési arányról beszélni, most nem egyénekről szól, hanem társadalomról.

Persze ott a Kelemen-féle attitűd, hogy rendes ember szénnédolgozza magát mert az úgy tisztességes. Csak valaki mondja meg, minek? Egy srácot ismerek aki így csinálja, de ő mint manager mocskos jól is keres vele, az motiválja hogy 33 évesen nyugdíjba megy...

Középút nincs? Csak ez a 2 opció van hogy rommáhajtani magad, feláldozni otthont barátokat kapcsolatokat hogy mehess a lehetőségek után, vagy mindenre tenni nagy ívben? Mintha ez látszana...ami középen lenne ott egy nagy űr tátong...

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.04.19. 06:59:44

@Liquid_Night:
"Persze ott a Kelemen-féle attitűd, hogy rendes ember szénnédolgozza magát mert az úgy tisztességes."

Nem azt mondtam, hogy ez a tisztességes, hanem arra céloztam, hogy aki hozzászokik a rendes munkához, az tudja értékelni azokat a tárgyakat amiket ezért megvett, valamint NAGYON tudja értékelni a szabadidejét.

Nekem ami legjobban fáj, hogy nincsenek hozzászokva a kulimunkához, a többség iróasztali munkát akar, naphosszat láblógatással.
És nem megy el "rangon aluli" munkát végezni, mert az derogál.
Nem azt mondom, hogy menjen el évekig a Mekiben krumplit sütni, de a nagy többségnek fingja sincs arról, hogy milyen szar munkát végezni, ebből következően a vágyott-megszerzett munkát sem fogja annyira értékelni, mert nincs összehasonlitási SZEMÉLYES tapasztalata.

A szomszédunk egy idő nyugdijas pár, egyetemista fiúval. Elég soványan élnek, meg kell nézni mire adnak ki pénzt.
Ennek ellenére a srác 11nél előbb nem kel ki az ágyból, és a heti két nap egyetem mellett el nem menne dolgozni... pedig van diákmunkára lehetőség bőven, van a városnak egyeteme, diáksága (és mivel néha oda járunk kajálni, látom a hirdetéseket is).
Van abban valami dühitő, amikor a szivbeteg 74 éves öregember tolja a fűnyirót, miközben a 22 éves fia alszik a szobájában...
(és még rengeteg ilyen személyes tapasztalatom van sajnos)

DIldiko 2012.04.19. 07:58:02

@Kőmíves Kelemen: Az én fiam 15 éves múlt és már nyáron szeretne legalább pár hetet dolgozni, hogy "megtudja milyen az"! Nagyon örülök neki, remélem, sikerül legalább 1-2 hétig dolgoznia! Soha nem akart a tesójával drága ruhákat, cipőket, telefont, miegymást. A reménybeli keresetének csak 20%-t akarja elkölteni, a 80%-t a továbbtanulásra szeretné félretenni.

DIldiko 2012.04.19. 08:09:24

@Jankove: Hát igen - ez már a szülők hibája! Tényleg nagyon sokan burokban "nevelik" a gyereküket, ha már az nevelésnek nevezhető, ha a gyerek akar valamit és a legfontosabb kérdés a szülőtől: mennyibe kerül?!

rohadjmegARCgeci 2012.04.19. 08:17:22

Aki viszont eljutott a felismerésig, hogy van mitől tartani,.......

na, azok öngyilkosok lesznek sajnos!

rohadjmegARCgeci 2012.04.19. 08:29:07

@Kőmíves Kelemen: Míg nincsenek rákényszerülve,addig ez így is marad.Ha majd nem lesz aki a feneke alá hordja a jólétet,azonnal változni fog a helyzet.

Liquid_Night 2012.04.19. 11:05:52

@Kőmíves Kelemen: Hmm...értem.

Őszintén szólva éltem úgy mint az a srác...elmondom az okokat, mindennemű szándék nélkül.

- "nekünk" mindenki aztmondta, hogy neked már jobb lesz - fogyassz, szórakozz, élj könnyedén, mert megteheted
- szülők a mi generációnkat próbálták megóvni mindentől...talán kimaradtak bizonyos élmények

- és végül: azt látjuk (bátorkodom többes számban), hogy hiába teszem, nem jutok egzisztenciálisan a-ról b-re. És ez nem is a pénzről szól, hanem magáról az életről...jobban kifejteni ezt kissé már irodalmi feladat lenne, és jóval túmutat a munka világán.

Mindezzel együtt még mindig burokban élünk, mert ott a fejünk felett a tető meg ilyenek...de a cikkel összhangban írva: nem sokáig :D Az tényleg motiválja az embert ha hirtelen eltűnik a langyos komfortzónája, csak kérdés, hogy mi lehet ahelyett...

2012.04.19. 20:43:54

@feketehun: "egy németországi McDonald's-ban dolgozva másfél nap alatt keresel meg. Ennyit pedig megér, az ilyesmi nem luxuscikk"

Csakhogy ez nem németország. 20 ezer forint itt egy átlagember nettó keresetének negyede, 200 ezer forint pedig egy jó szakmai múlttal rendelkező főmunkatárs havi bére, egy multicégnél. Bár a fiatalok szerint ez szánalmas zsebpénz, pályakezdőknek rögtön félmilla dukálna kezdőfizunak, az alatt megmozdulni sem érdemes. A telefonokról: Én ha veszek valamit, azt céllal veszem meg, mert valamire szeretném használni, nem pedig megveszem, aztán elkezdek agyalni mire lenne hasznosítható, és jobb híján gyártok hozzá egy ideológiát, milyen hasznos kütyü, és mennyire nélkülözhetetlen. Miközben tudjuk, hogy az érintőképernyős "okostelefon"-t nyugodtan besorolhatjuk azok közé a multifunckiós elektronikai kacatok közé, ami egy kicsit mindenre jó, de lényegében úgy igazán semmire. Főleg villogni lehet vele, ezért szériatartozék 18 éves kor alatt, szépíthetjük, de köze sincs a tanulmányokhoz, és a fiatalság fejlődéséhez. Drága játékszer, anyu-apu egyhavi zsoldjáért. Egyébként az érettségiző korosztályról jut eszembe, hatalmas minőségbeli romlás van az oktatásban, nevezetesen a tankövetelményekben, ezzel párhuzamosan, soha nem volt ilyen könnyű és egyszerű tudást-információt szerezni az internet segítségével, valahogy mégis azt látom az ismerősi körben, hogy bukdácsolnak a gyerekek, és nem tudják a hasznukra fordítani ezt a páratlan lehetőséget, ami pl; a mi korosztályunknak nem volt megadva.

"nehezen tudja elképzelni, hogy a megelőző fiatal generációk különbek voltak"

Minden generációnak megvan a saját keresztje. Én a sajátomban a mérhetetlen pénzéhséget, a rendszerváltás utáni mohó kapzsi harácsolást látom a legvisszataszítóbbnak. A mai fiatalságnak örökül hagytuk ezt, plusz nekik úgy kell felnőniük, hogy helyes értékrendről nem is hallottak. Sokat fikázzák a Jobbikot, de őszintén vallom, hogy az ország minden problémája a balkánio mentalitásból gyökeredzik, azt kell javítani, gyógyítani, és ez egyelőre csak a szélsőjobbon pártprogram.
süti beállítások módosítása