Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Fogadd örökbe fiatal kollégádat!

2012. május 10. - nagymenő

Ötvenesek és negyvenesek! Ideje örökbe fogadni egy munkahelyi „gyereket”. Ha túl vagy már a negyedik, esetleg ötödik x-en, rengeteget segíthetsz ifjú kollégáidnak, aki, jó eséllyel saját gyerekeiddel egy idősek, vagy legalábbis korban közelebb állnak hozzájuk, mint hozzád. 25-30 év tapasztalat segíthet a beilleszkedésben, a munkához szükséges készségek és képességek fejlesztésében. Elég, ha csak arra gondolsz, vajon hogy fogadják majd saját csemetédet az első munkahelyén. Ugye te sem szeretnéd, ha a féltékenység nehezítené az útját? Jó lenne egy idősebb mentor, aki segíti őt! Hát segíts te is. Ha másért nem, merő önzésből. Az úgynevezett Y-generáció ugyanis többet segíthet neked, mint gondolnád.

Leginkább kütyü, bigyó és egyéb informatikai újdonságok ügyében. Ideje felfogni, hogy a trendi IT kütyük nem csupán játékszerek. Hasznosak, sőt, elengedhetetlenek a munkában. Nem tudsz dönteni, hogy iPhone, vagy android? Kérdezd az új fiút, ő biztos séróból vágja, mi az egyik vagy másik előnye, illetve hátránya, melyik az, amelyik neked inkább megfelel. Hogy hozhatnád ki a legtöbbet az új Tabletból? Vagy azt se tudod, mi az? Az ifjú kolléga biztos szívesen válaszol, hiszen végre van valami, amit sokkal jobban tud, mint az „öregek”, így, ha még nem is rázódott bele a hétköznapokba, igazán hasznosnak érezheti magát. Vagyis nyersz te is, meg ő is. Korrekt üzlet.
A kütyü arzenál másban is segíthet. Például a munka-magánélet egyensúly megteremtésében. A mostani pályakezdők egész gyerekkorukban azt látták: anyu és apu húzza az igát, hogy pénzt keressen, eközben pedig elhanyagolja a családot, feladja szociális kapcsolatait, lemond a szórakozásról. Bár ők a legrosszabbkor indulnak – én legalábbis biztosan nem szeretnék most pályakezdő lenni – egyben biztosak: nem szeretnék elkövetni szüleik hibáját. Vagyis, számukra igenis van, kell, hogy legyen élet a munkahelyen túl. A szociális kapcsolatok építésére alkalmas a virtuális tér. Ugyanakkor szükség van személyes találkozásra is. A munkát, amit az apu korosztály egyvégtében végzett, a nyolc órán messze túl, be lehet osztani másként is. Munka, lazítás, aztán laptop, és ami elmaradt odabent, be lehet fejezni otthon vagy egy kávézóban. A lényeg az eredmény, nem a helyszín és az időpont. Ha nem azt nézed, hogy a kezdő már megint elhúz, amint lehet, hanem azt, hogy megcsinálja-e a munkáját, reálisabb képet alkothatsz róla. Akár le is koppinthatod a szokásait.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr394500204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása