Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Hogyan találjunk állást a “rejtett munkaerőpiacon”?

2012. szeptember 17. - nagymenő

Mi az a “rejtett munkaerőpiac”? Philip Bolton coach, a  careershifters oldalán azt írja: a szabad munkahelyek körülbelül hetven százalékát soha nem hirdetik meg! Vagyis ezek azok az állások, amelyeket ajánlás, személyes ismeretség alapján töltenek be. Ezért aztán, ha valaki állást keres, legalább olyan fontos  kihasználnia a létező kapcsolatrendszerét, mint a hirdetéseket bújnia.

talent.jpg

A tanácsadó szerint az álláskeresés olyan, mint a kincsvadászat. Ha tudjuk,mit is keresünk, nagyobb eséllyel bukkanunk rá. Vagyis az első lépés, hogy pontosan definiáljuk, milyen állást is szeretnénk.  Próbáljunk – a saját magunk számára is – lényegretörően fogalmazni.

Milyen állást keresünk? (marketinges, értékesítő,  pénzügyes, projektmenedzser?)

Melyik szektorban szeretnénk dolgozni? (pénzügy, gyártás, non-profit, kormányzati, klereskedelmi, divat?)

Egy-két példa az ideális pozícióra: pl.  kommunikációs vezető, marketing asszisztens.

Egyéb fontos tényezők: pl. a cég mérete, rugalmasság, fizetés.

Nevezzünk meg néhány céget, ahol szívesen dolgoznánk.

Ha ezzel megvagyunk, legalább azt tudjuk, hogy az eldugott kincs hogyan, és körülbelül merre ragyog. Most elő az ásóval, indulhat a kincsvadászat. Leginkább online.

Állást keresek! De komolyan! Kétségbe vagyok esve, bármi érdekel, ami szembe jön. Tudsz segíteni?

Új kihívást keresek! Szívesen használnám a marketing és kommunikációs képességemet egy high tech cégnél új piacok meghódítására. Az ideális megoldás egy marketing menedzseri, vagy marketing igazgatói állás lenne számomra. Remélem tudsz segíteni abban, hogy ilyen állást találjak, vagy bemutatni valakinek, aki segíthet ilyen pozíciót találni egy elismert high tech cégnél, mint például az IBM, a Cisco vagy az Apple. Kérlek, írj egy e-mailt, ha van ötleted!

Az első üzenet arról szól, hogy ötleted sincs. A második –mivel elég konkrét – lehet, hogy egy ex kollégádat, barátodat, barátod barátját személyesen eltalálja. Ilyenkor sokkal jobbak az esélyeid arra, hogy választ is kapj.

Első körben a szűkebb ismeretségi körnek érdemes elküldeni az üzenetet. Ők tényleg ismernek, tisztában vannak a képességeiddel. Azért náluk sem árt a vasat addig ütni, amíg meleg. Egy telefon, egy személyes találkozás egy csésze kávé mellett segíthet abban, hogy a kérésed valóban komolyan vegyék, és az e-mail ne sikkadjon el száz másik között. És még valami, ami fontos: ne sértődj meg, ha nemet mondanak! Valószínűleg, ha tudnának, segítenének.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr64782758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jobkereso 2013.12.04. 17:04:22

A www.jobkereso.com álláskereső portálok nélkül, csak a vállalati karrier oldalak állásajánlatait gyűjti össze.

Komplex szűrőrendszere révén kiszűri a lejárt hirdetéseket, a gyanús mlm jellegű, és mindenféle közvetített állást - az álláskereső szabadon tanulmányozhatja a leendő munkáltató weboldalát, termékprofilját, vagy hogy hol kell majd a munkát elvégeznie.

Egy eszköz a rejtett állásajánlatok megtalálásához, állások amiket máshol nem lehet megtalálni.
süti beállítások módosítása