Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Hogyan építsük fel a személyes brandünket

2012. október 01. - nagymenő

John Purkiss, a Brand You című könyv társszerzője megpróbálta röviden összefoglalni, hogyan, és miért szükséges személyes brandet építenünk ahhoz, hogy sikeresek legyünk a munkaerőpiacon.

personalbranding.jpg

Az erős személyes brand olyan valami, ami alapvetően szükséges ahhoz, hogy boldoguljunk a munkaerőpiacon. A brandépítés azonban külön szakma, így nehéz belekezdeni. Íme, néhány tipp, hogyan kezdjünk bele.

Bizonyos értelemben mindenkinek van személyes brandje. Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója mondta, a „személyes branded az, amit az emberek mondanak rólad – a hátad mögött." Ezzel együtt, az emberek többsége nem törődik azzal, hogy a saját brandjét építse.

Elterjedt vélekedés, hogy a munkahelyen elég jól teljesíteni, és azt előbb vagy  utóbb úgyis észreveszik. Többnyire azonban ez nem így van. A technológia fejlődése, a gazdasági változások egyre többek számára teszik világossá, hogy igenis „reklámozni" kell saját magunkat ha előre akarunk lépni, legyünk akár alkalmazottak vagy önálló vállalkozók.

Sokan gondolják azt, hogy a marketing csak arra való, hogy bizonyos áruk megvásárlására rávegye az embereket, de valójában ezen a területen sincs sok haszna. Nos, ez egyáltalán nem igaz. Egy erős személyes brandnek hitelesnek kell lennie, a képességeken, az értékeken kell alapulnia, és elsősorban azt kell sugallnia, hogyan, miben tudsz te segíteni másoknak. Ha valakinek erős a személyes brandje, gyakorlatilag ugyanazt sugallja magáról személyesen és online, valamint a legfontosabb csatornán, az ismerősein keresztül.

A személyes brand építéséhez kiváló metafora egy igazi ház építése. Vannak épületek, amelyek szinte észrevehetetlenek, annyira unalmasak. Ahhoz, hogy a személyes branded vonzó legyen, alapvetően megkülönböztethetőnek kell lennie. Ahelyett, hogy megpróbálnánk beleolvadni a környezetbe, mint azok a bizonyos unalmas épületek, éppen hogy ki kell tűnnöd, mégpedig a valódi értékeiddel, a tehetségeddel, és a küldetéseddel. El kell fogadnod azt is, hogy az, hogy valakit erősen vonzol, azzal jár, hogy másokat esetleg kifejezetten taszítasz.

Nézzük tovább a házépítős példát. Először is kell egy hatalmas gödör. Ide kerülnek az adottságaid. Felfedheted vagy elrejtheted őket, de megváltoztatni nem tudod. Lehet, hogy a szavakhoz, lehet, hogy a számokhoz, lehet, hogy a kapcsolatépítéshez van tehetséged. Az a szerencsés, hogyha ezt a tehetséget speciális képességé változtatod. Mondjuk, jó megy a matek. Lehetsz könyvelő, matektanár vagy akár kódfejtő.

A következő lépés, hogy meghatározd a saját értékeidet. Amit te gondolsz magadról, nagyon fontos. Ez az alap. A felszín alatt van ugyan, de meghatározza a ház alapját. Ha képes vagy beazonosítani az értékeidet, abból egyenesen következik, milyen típusú cég lehet a célpont, általában hol dolgoznak olyan emberek, akik hozzád hasonlóan gondolkodnak.

Itt az ideje, hogy meghatározd a küldetésedet. Mik a céljaid az életben? Mit szeretnél elérni? Ha mindezzel tisztában vagy, képes leszel arra, hogy erős személyes brandet építs.

Ezután jöhet a fő személyiségtípus meghatározása. Ez segít másoknak abban, hogy másodpercek alatt megtudják, ki is vagy te. A személyes brand építésben 12 fő típust különböztetünk meg: a gondoskodó, az alkotó, a felfedező, a hős, az ártatlan, az udvari bolond, a szerelmes, a varázsló, az átlagos fickó, a törvényen kívüli, az uralkodó és a bölcs.

Ha a fő személyiségtípusodat sikerült meghatározni, már nincs más dolgod, mint hogy ennek szellemében beszél, öltözködj, viselkedj, vagyis minden csatornán ezt a képet sugározd magadról. Ha ezt sikerül elérned, az emberek azonnal megértik, hogyan is működsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr144812890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása