Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Ezt hozza 2013! - Munkaerőpiaci jóslat.

2013. január 03. - nagymenő

Marty Nemko, Amerika egyik leghíresebb coacha belenézett az üveggömbbe, és jósolt. 2013 munkaerő-piaci trendjeit látta, és azonnal meg is osztotta az AOL olvasóközönségével. Állítólag érdemes hinni neki, mert látomásai korábban is valóra váltak. Szerencsére csak 90%-ban. Ami korábban nem jött be: Mr. Nemko tavaly újabb 9/11-et jósolt, ennek kapcsán pedig a belbiztonsági állások ugrásszerű növekedését vizionálta. Ez ugyan elmaradt, minden másban azonban igaza lett. És hogy mit jósol az idén?

jós.jpg

A biotechnológia robbanásszerű fejlődése

A genetika tudomány mostanra olyan szintre fejlődött, hogy lehetővé vált az egyénre szabott gyógyítás – például a rák esetében. Egyelőre azonban csak elméleti szinten. Ha a cikk szerzője most lenne diák, akit a természettudományok érdekelnek, ezt a területet választaná. Szerinte hihetetlen perspektíva van benne. Úgy legyen.

Megújuló oktatás

Drámai változásokra számít a szerző ezen a területen. A lexikális tudás átadásának módja, a klasszikus házi feladat megváltozik. A diákok a legjobb előadóktól hallgathatják az online előadásokat. A „valódi” tanórák szerepe megváltozik: sokkal inkább az emberi kapcsolatokról, a személyes fejlesztésről szólnak majd.

És hogy mindez hosszabb távon milyen eredményt hoz? A főiskola elvégzése a korábbinál sokkal olcsóbbá válik, az online tanulásnak köszönhetően.

A társadalombiztosítás átalakítása rengeteg új munkahelyet teremt

Az „obamacare” néven emlegetett program 40 millió amerikait, és körülbelül 11 millió, jelenleg illegális bevándorlóként az USA-ban élő embert terel hosszabb távon a rendszerbe. Ki vitatná, hogy orvos, nővér sőt, felszerelés, kórház – illetve munkaerő, amely mindezt előállítja – szükséges lesz. Ezzel együtt az orvosi szakma kevésbé lesz vonzó a jövőben, a felelősséghez képest alacsony fizetés és a növekvő mennyiségű adminisztráció miatt. Sok olyan feladat, amelyet most még az orvosok végeznek, a szakképzett asszisztenseké lesz. A már most is súlyos nővérhiányra az egyik megoldás az lehet, hogy a képzési idő lerövidül.

Egészségügy és IT – ez a legjobb kombináció. Az adatnyilvántartástól a számlázási rendszeren keresztül a mobil app-ekig számtalan terület vár fejlesztőkre és üzemeltetőkre.

A távmunka felértékelődése

Költség- és időhatékony, környezetbarát, és mára már egy hat éves gyerek is eléri, és tudja kezelni mindazt, ami szükséges hozzá.

A parkolási gondokat, az idegőrlő utazást nem csak a munkába járáskor spóroljuk meg. Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a kereskedelemből az online boltok. A szerző szerint ezek még tovább növekednek, és egyre több munkaerőre lesz szükségük.

A közösségi média továbbra is tarol, bár nem feltétlenül úgy, ahogy azt korábban gondolták. (Lásd, Facebook részvények a tőzsdén). A jövőben leginkább olyan munkaerőre lesz szükség, aki adatokat szerez és rendszerez a közösségi média felhasználóiról. Vagyis gyakorlatilag a teljes népességről.

2013-ban vélhetően tovább romlik a közel-keleti helyzet. Afganisztán, Irak, Irán, Szíria, Izrael, Egyiptom … Momentán egyik sem a béke szigete. Hogy ez álláskínálat szempontjából mit jelent? Az FBI, a CIA vagy az amerikai hadsereg egyelőre nem a leépítéseken gondolkodik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr134993699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása