Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Használati útmutató idegesítő kollégákhoz

2013. január 08. - nagymenő

Nem vagyunk egyformák. Hála az égnek! A munkahelyeken is rengeteg, különböző típusú ember gyűlik össze. A többséggel általában jól ki lehet jönni. Vannak azonban, akikkel már nehezebb a helyzet. Hozzájuk készített röpke kezelési útmutatót a carreerplanning.about.com.

gossip-water-cooler.jpeg

A dumaláda

Általában jó szándékú.  Roppant barátságos, és minden gondolatát meg akarja osztani másokkal.  Nem áll szándékában bajt keverni, csak éppen az állandó csacsogásával zavarja a munkát,megakadályoz abban, hogy a feladatodra koncentrálj. Megsérteni kár lenne, hiszen ő csak túlságosan kommunikatív. Hibáztassuk magunkat! Mondjuk meg neki, hogy számunkra problémát okoz a feladat, különösen azért, mert a lebilincselő sztorija mellett másra már nem tudunk figyelni. Kávézás közben szívesen meghallgatjuk, de most szorít a határidő. Amúgy lehet, hogy kávézás közben tényleg szórakoztató…

A pletykás

Míg a nagydumás csak idegesítő, a pletykás igazi bajkeverő. A pletykával ugyanis az a baj, hogy csak részben igaz.  A másik fele többnyire a fantázia szüleménye. Azért persze néha érdemes meghallgatni, hiszen fontos informális információkhoz juthatunk általa. Nem árt viszont kritikusan fogadni az elhangzottakat. Hallgasd meg, és maradj csendben. Ne terjeszd. Ha a pletyka túlságosan személyes természetű, például arról szól, hogy egy kollégátok házassága válságba került, válts témát, vagy egyszerűen közöld, hogy nem szeretsz másokról a hátuk mögött beszélni.

A nyafogós

Minden társaságban akad valaki, aki egyszerűen képtelen jól érezni magát. Panaszkodik a családjára, panaszkodik a munkájára, a cégre, a főnökre. A panaszok egy részének persze lehet alapja, de az állandó nyafogás mindenkinek az idegeire megy. A nyafogós általában tanácsot és megerősítést vár. Ne add meg neki. Ettől csak mégjobban elszabadul a panaszáradat. Ha megindul a hasfájós monológ, válts témát. Ha kitartóan teszed, egy idő után rájön, hogy nem vagy vevő a nyafogására, és más célpontot keres.

A lepasszolós

Minden munkahelyen akad legalább egy valaki, aki mással szereti elvégeztetni a saját feladatát. Nem a főnökről van szó, neki az a dolga, hogy delegálja a feladatokat. Azokról a munkatársakról, akik a nemszeretem feladatoktól igyekeznek rendszeresen megszabadulni. Ha olyan kollégáról van szó, akinek nincs jogosultsága arra, hogy feladatokat osztogasson, egyszerűen közöld: a saját munkáddal kell foglalkoznod.

A más tollával ékeskedő

Ez a típus valahogy mindig elfelejti megemlíteni, hogy a feladat megoldásában rajta kívül mások is részt vettek. Ha ez először történik, törődj bele, és jegyezd jól meg. Kérd meg, hogy említse meg a szerepedet a probléma megoldásában. Ha ezt nem tenné, vagy a helyzet újból előfordulna, tegyél arról, hogy mások megtudják: te is részt vettél a feladat elvégzésében. Ha megteheted, a jövőben kerüld el, hogy újra együtt dolgozzatok.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr405004905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása