Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Hogyan legyünk a főnök kedvencei?

2013. április 03. - nagymenő

Már hallom is a választ: elvtelen hízelgés, pletyka, a kollégák besározása. Nem. Most nem erről lesz szó. A totaljobs.com  tanácsadói abból az esetből indultak ki, hogy a főnök teljesen normális. Ennek megfelelően akkor tudunk bevágódni nála, ha a munkánkat jól végezzük. Vannak azonban apró trükkök, amelyekkel a jól végzett munka még jobbnak tűnik.

kedvenc.jpg

A legtöbb ember, ha új munkahelyre kerül, az első hetekben próbálja a legjobb arcát mutatni. Idővel azonban előjönnek a rossz szokások. Például a késés. Lehet, hogy csak néhány perc, de ha rendszeres, előbb utóbb szemet szúr mindenkinek, és konfliktusforrás lehet. Próbáljuk elkerülni az ilyen apró hibákat, hiszen hiába teszünk meg mindent a sikerért, ha elkönyvelnek minket notórius későnek, vagy megkapjuk a “trehány” címkét azért, mert képtelenek vagyunk rendet tartani az íróasztalunkon.

Kérdezni nem szégyen, sőt! Ha megfelelő időben, megfelelő kérdést teszünk fel, azzal csak azt bizonyítjuk, hogy érdekel minket a munkánk, és a lehető legjobban szeretnénk megoldani a feladatunkat. Vannak azonban, akik folyamatosan kérdeznek. Ezzel zavarják a kollégákat, és inkompetensnek tűnnek. Ha valami nem világos, próbáljunk önállóan utánanézni a megoldásnak. Erre valók a céges dokumentumok, vagy akár az internet. Persze, nem mindenre találhatjuk meg a választ. De általában tíz kérdésből kilencre igen.

A munkaköri leírás csak egy csontváz. Azokat a feladatokat tartalmazza, amelyeket napi szinten, rutin szerűen kell megoldanunk.  Előfordul azonban, hogy olyan valamit kellene megtennünk, ami ugyan nincs a munkaköri leírásban, de szorosan kapcsolódik napi feladatainkhoz. Van, aki ezt kényelmetlenségként értékeli, más viszont a lehetőséget látja meg benne. Ha jól csinálod, a főnök is megláthatja a lehetőséget – benned. És ha tényleg normális főnök, még honorálja is. Akár előléptetéssel…

Jobban jársz, ha azzal leped meg a főnöködet, hogy a kért anyagot határidő előtt teszed az asztalára, mintha azzal akarod demonstrálni alkalmasságodat, hogy mindent elvállalsz extrém rövid határidővel, és utána késel. Jó munkához idő kell. Ha olyan ügyes vagy, hogy neked kevesebb, mint a többieknek, szerezhetsz egy jó pontot a főnöknél, és még lazíthatsz is egy kicsit.

A gazdasági válság hatására a cégek jelentős része jócskán visszavágta a továbbképzésekre szánt költségvetését. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nincs szükség a dolgozók folyamatos képzésére. Ha úgy látod, hogy a karriered szempontjából jót tenne, ha bővítenéd a tudásodat, fejlesztenéd a képességeidet, csináld magad. Érdemes akár saját zsebből finanszírozni a különböző kurzusokat, hiszen a befektetés hosszú távon megtérül.  Akár cégen belül szeretnél magasabb pozíciót, akár máshol keresel új állást, a különböző továbbképzések, tréningek jól mutatnak az önéletrajzban.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr835190255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.04. 09:21:45

a helyes válasz: dolgozz jól, érkezz pontosan, a munkaidőt munkával töltsd ne pletykálással.

Így első lépésként.
süti beállítások módosítása