Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Tanítsd meg a gyerekedet dolgozni!

2013. április 04. - nagymenő

Az, hogy a gyerekeidből egyszer felelősségtudó felnőttek váljanak, akik a munkát nem nyűgnek tekintik, és büszkék az eredményeikre, rajtad is múlik. Sok szülő gondolja úgy, hogy csemetéjét – legyen bár 4 vagy 14 éves – a széltől is óvnia kell. De leginkább a munkától. Hiszen még gyerek, később úgyis dolgoznia kell eleget, ha tetszik, ha nem. Pedig a munkára nevelés – bár szigorúan hangzik – lehet jó játék is. Később pedig komoly előny a felcseperedett utódnak. A bhg.com néhány pofon egyszerű tippel segít a kezdő szülőknek.

kislány.jpg

Hagyd, hogy segítsenek a ház körül! Akár már három-négy éves korú gyerekek is tudnak segíteni a ház körüli teendőkben. Viráglocsolás, a hörcsög etetése, a száraz ruha leszedése. Sok szülő érzi úgy, hogy ha feladatot ad a kicsinek, azzal a játékra szánt időt elrabolja. Pedig a legtöbb óvodás a segítséget is játéknak tekinti. Ráadásul fontosnak, egyenrangú családtagnak érzik magukat, ha tudják, hogy valami hasznosat tesznek.

Legyen a munka szórakozás! Honoráld a teljesítményt. A kicsit nagyobbaknak már állandó feladatot is lehet adni, mint például saját szobájuk rendben tartása. A testvérek akár versenyezhetnek is. Ki a leggyorsabb porszívózó? A győztesnek nyeremény is jár: például ő döntheti el, melyik filmet nézi meg délután közösen a család.

Engedd, hogy tanuljon a hibáiból! Elsőre nem mehet minden tökéletesen, még a felnőtteknek sem. Ha a gyerek hibázik, a legrosszabb, amit tehetsz, hogy leszidod. Légy türelmes, magyarázd el, mutasd meg mit kellene másképp csinálni. Legközelebb jobban megy.

Beszélgess vele a miértekről! Ahogy a gyerekek nőnek, egyre fontosabb, hogy megértsék, miért is fontos dolgozni. meg kell tanulniuk, hogy a munka nem öncélú, még csak nem is a pénzről szól, hanem értékteremtésről, áruk előállításáról, az emberek igényeinek, szükségleteinek kielégítéséről szól. A legegyszerűbb, ha a szülő a saját munkatapasztalatait osztja meg a gyerekkel. Elmeséli, hogy milyen eredményei vannak mindennapos munkájának, hogyan segít másoknak, az ő munkája hogyan befolyásolja mások életét.

Tanítsd türelemre! A való világban a munka nem mindig szórakozás. lehet, hogy elviselhetetlen a főnök, durvák az ügyfelek. Engedd meg a gyereknek, hogy panaszkodjon a munkájáról (mondjuk az iskoláról), és nyugodtan panaszkodj néha te is. Ugyanakkor mondd el, miért érdemes kitartani. Ha látja a célt, és azt, hogy nem csak ő ütközik időnként akadályokba (főleg a kamaszok hajlamosak azt hinni, hogy az egész világ összefogott ellenük), könnyebben túllép a kudarcokon is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr425194583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Czege 2013.04.05. 22:37:40

2,5 éves kislányom "anya, én a vijágon a jegjobban szejetek segíteni" :) És segít is, igaz, minden sokszorannyi időbe telik, mint nélküle :) De együtt főzünk, teregetünk, ő porszívóz - amíg én felmosok máshol :) -, már a ruhahajtogatásban is "segít" :), bevásárláskor pakol a kosárba és onnan ki, stb, stb, stb...
süti beállítások módosítása