Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

A britek egyre toleránsabbak a bevándorlókkal szemben

2013. április 22. - nagymenő

Ahogy nő a kelet-európai bevándorlók száma, a britek toleranciaküszöbe is egyre magasabb – derül ki a Oxford University kutatásából, amelynek eredményeit a napokban ismertette a Telegraph. A bevándorlók megítélése azonban még mindig rosszabb, mint más nyugat-európai államokban – kivéve Görögországot, ahol a kutatás szerint a legkevésbé toleránsak a külföldi munkavállalókkal szemben.

jobuk.jpg

Anglia 2002-ben nyitotta meg munkaerőpiacát nyolc kelet-európai állam – köztük Magyarország munkavállalói számára.  Az átfogó kutatás még akkor kezdődött, és nyolc éven át tartott. 15 nyugat-európai ország 95 685 állampolgárát kérdezték. Azt kérték a felmérésben résztvevőktől, osztályozzák a bevándorlók hatását a gazdaságra és a kultúrára egytől tízig, úgy hogy az egyes kimondottan negatív, míg a tízes pozitív hatást jelent.   A britek által adott átlagpontszám 4,7 volt. A legmagasabb, 6,3-e pontszámot a luxemburgiak, míg a legalacsonyabbat, 3,8-at a görögök adták. A kutatásból az is kiderült, hogy a bevándorlók számának növekedésével megítélésük nem hogy romlott volna, inkább javult. A kulturális életre gyakorolt hatásukat a britek most 0,09 ponttal többre értékelik, mint 2002-ben, a gazdasági szerepüket pedig 0,29 ponttal látják pozitívabbnak. A kutatás vezetője, Anne-Marie Jeannet szerint a javulásnak pofon egyszerű oka van: egyre több brit találkozik személyesen is a bevándorlókkal, így az ismeretlentől való félelmet legyőzik a személyes kapcsolatok.

Bár a tolerancia mértékének növekedése nem tűnik túl nagynak, a kutatás vezetője szerint mégis jelentős pozitív változásként kell értékelni. A munkaerőpiac megnyitásakor ugyanis 200 000 kelet-európaira számítottak, ehelyett csaknem 700 000-en érkeztek. A kezdetekkor sokan számítottak arra, hogy a keleti munkavállalók özöne ellenérzéseket vált ki a britek többségéből, és növeli az idegenellenességet. Ehelyett – bár jóval többen mentek Angliába, mint azt korábban várták – a kelet-európai munkavállalók elfogadottsága nem hogy csökkent, hanem nőtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr725238715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsoatya (törölt) 2013.04.22. 23:31:58

Remelem, e megiteleshez en is hozzatehettem valamit... :D
Engem - amiota itt vagyok, - mindenhol szerettek es megbecsultek. Persze dolgoztam es dolgozok is becsulettel. Es igy ez kolcsonos...
Volt ahol elmondtak, hogy a magyarokat szeretik, mert kulturaltak... jo volna Magyarorszagon is ezt tapasztalni...

Bicepsz Elek77 2013.04.23. 08:15:12

@rezsoatya: Na ja. Aki dolgozik es "Nem o akar lenni egybol a spanyol miniszter"(hogy egy klasszikust idezzek), az megtalalja a szamitasait. Viszont jo sok szelhamos is megjelent, foleg az elmult ket evben, miutan Magyarorszagon megvagni a segelyeket.
Persze az embernek legyen egy jo szakmaja vagy legyen szorgalmas es vinni fogja valamire.
Amugy rengeteg a nem europai bevandorlo, de az igazi baj nen veluk van, hanen a masodik generaciojukkak, akik mar nem vegzik el a sz.r munkat, de a tanulashoz se penzuk, se kedvuk, se kitartasuk nincs(kivetelek vannak itt is pl. ha elit cdaladrol van szo, illetve egyes azsiai nepek szorgalmasak).
süti beállítások módosítása