Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Önállóan, de nem egyedül

2013. május 23. - nagymenő

Whitney Tingle sokáig csak álmodozott arról, hogy önállóan, kötöttségek nélkül dolgozzon. Aztán megalapította saját vállalkozását. Az egészséges ételek házhozszállításával foglalkozó céget otthonról, saját nyugodt lakásából vezette. Egészen addig, amíg rá nem jött: jóval több időt tölt munkával, mint korábban. Ráadásul, amikor este hétkor véletlenül belenézett a tükörbe, észrevette, hogy még mindig pizsamában van. Ekkor döntött úgy, hogy az otthoni munka mégsem neki való.  Üzlettársával együtt beköltöztek egy közösségi irodába. Néhány hónap alatt megváltozott a közérzete, és az üzlet forgalma is megduplázódott. – írja a New York Times.

coworking4.jpg

Sokan gondolták – gondolják – úgy, hogy az otthoni munkavégzés a XXI. század legnagyobb vívmánya. Az okostelefonok és az internet korában akár a tengerparton ücsörögve is dolgozhatunk. A legtöbb távmunkás viszont nem ezt teszi. A nap 24 óráját ugyanabban a lakásban tölti, és legfeljebb a monitor és a mosógép között ingázik. A kutatások szerint az otthon dolgozókra az elidegenedés veszélye leselkedik, aminek komoly következményei lehetnek a munka minősége, és az egészség szempontjából is. Nem véletlen, hogy egyre népszerűbbek az úgynevezett közösségi irodák. Az önállóság, a kötetlenség megmarad, a dolgozó mégsem érzi úgy, hogy teljesen elszigetelődik a külvilágtól.

Rebekah Epstein, a texasi Austinban egy PR céget működtetett otthon. Egyetlen munkatársa Dixie, a tacskó volt. Mivel a kutya nem szerette a telefoncsörgést, és folyamatosan csaholt,  Rebekah időnként a gardróbba zárkózott be, amikor az ügyfelekkel beszélt. Most ő is egy közösségi irodából intézi az ügyeit. „Apróságnak tűnik, de az, hogy rendesen felöltözöm, amikor dolgozni megyek, hatalmas változás” – mondja. Egy másik „sorstárs” arról számol be, hogy mióta eljár otthonról dolgozni, sokkal kipihentebbnek érzi magát. Korábban, mivel az otthona egyben a munkahelye is volt, egyszerűen képtelen volt lazítani. Egyszerűen bűnösnek érezte magát, ha csak ücsörgött, vagy tévét nézett, miközben az íróasztalon várt rá a befejezetlen munka.

Bár összességében még mindig kevesen, csupán 6,6%-nyian dolgoznak otthonról Amerikában, 1997-tól 2010-ig 37%-kal nőtt a távmunkások aránya. Ennél jóval dinamikusabban fejlődik a közösségi irodák piaca: 2008-ban körülbelül negyven ilyen volt az Egyesült Államokban, két éve már 300, most pedig több mint 800.

A közösségi irodákban minden megvan, ami egy hagyományos munkahelyben vonzó lehet: társaság, kávézó, nyüzsgés. A legnagyobb előnyük azonban mégis az, hogy a dolgozók saját elhatározásukból töltik ott a munkaidejüket. Ha a szomszéd asztalnál ülő csevegése éppen zavar, egyszerűen hazamehetünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr185314050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása