Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

100-ból csak 2-en képesek "nem dolgozni", ha nyaralnak

2013. július 02. - nagymenő

A szabadságukat töltők 78.8 százaléka egyfolytában használja az okostelefonját vagy tabletjét, 18.9 % állítja, hogy csak ritkán és mindössze 2.2 százalék kapcsolja ki teljesen - áll a Prosper Mobile Insight legfrissebb kutatásában. Attól függően, hogy ki milyen mértékben online a vakációja alatt a menedzserek között három típust lehet megkülönböztetni.

Totálisan online

A pszichoterapeuta szerint nincs abban semmi különös, hogy az emberek úgy mennek vakációzni, hogy viszik magukkal az összes kütyüt ami a hétköznapokban is körülöttük van. Kate Muller szerint az egy-két hetes szabadságok nem elegendőek ahhoz, hogy az ember sebességet váltson és elfelejtse az e-mailjeit.

Azoknak akiknek a munkája valóban nem engedi meg, hogy egy-két hétre totálisan kikapcsoljanak a szakember azt tanácsolja, hogyha dolgozni kell, akkor dolgozzanak reggel egy órát és este egyet, de a partra akkor se vigyék le a mobilokat, tabletteket.

wonvac.jpg

A passzív kapcsolat

Aki napi 15-20 e-mailt kap, ami ugye nem sok, az is szembesült már azzal, hogy egy kéthetes nyaralás után feldolgozhatatlan mennyiségű  mail várja. Ezt sokan úgy hidalják át, hogy a levelezésüket folyamatosan követik, de nem válaszolnak egyetlen mailre sem. Így naprakészek a céges ügyekben, de azért ki tudnak kapcsolni.

Unplugged

A Manpower szakemberei szerint a munka/magánélet egyensúly megteremtése valóban hozzájárul ahhoz, hogy az ember a szabadsága után hatékonyabb, kreatívabb, energikusabb és összességében hétköznapi nyelven használhatóbb legyen. De ez a helyzet csak azoknál áll fen, aki képesek kikapcsolni a mobiljukat, tapletjüket, laptopjukat. Ha tehát az alapkutatás adataiból indulunk ki ma 100ból csak 2en térnek vissza úgy a munkahelyükre, hogy használhatóbbak, mint voltak a nyaralás előtt, ez pedig egy rossz trend.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr1005387287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.07.02. 19:23:13

Ez a poszt most tetszik. A témához annyi felvetésem van, hogy nem az emberek ennyire munkamániások, hanem a társadalom elvárása ez. Pl. az Mt. szerint visszahívhatóak vagyunk akár külföldi nyaralásból is. Ha ezt törvényileg támogatjuk, akkor ne csodálkozzunk, ha emberek nem tudnak létezni a tengerparton sem a mobiljuk nélkül.

Mr. Waszabi 2013.07.02. 21:16:43

Na ne. A tanárok, szalagmunkások is dolgoznak tabletjükön szabadság alatt? Nem túlzás ezt állítani? Hogy a multi-alkalmazottak menedzsmentjében dolgozók igen vékony rétege így szabadságol, azt elhiszem, de ők messze nem alkotják a magyar többséget. Legyünk már józanok, egy picit.

efi 2013.07.02. 21:47:00

Remélhetőleg a kőművesek, a mozdonyvezetők és a hullamosók jelentősen nagyobb százaléka tud elszakadni a munkájától a nyaralás alatt. Őszintén szólva náluk még 99% is kevés nekem.

efi 2013.07.02. 21:48:18

@jobangel:
Én még nem láttam olyan embert, aki hallott olyan emberről, aki látott olyat, hogy valakit visszahívtak.

Vilzon Oszkár 2013.07.02. 22:14:40

Ez a poszt úgy hülyeség, ahogy van.

1. A dolgozók 100%-ának nincs "okostelefonja" vagy tabletje.
2. A posztban említett "A szabadságukat töltők" és "a menedzserek" nem fedik le egymást.
3. Aki "okostelefont" vagy táblagépet használ, az még nem feltétlenül dolgozik vele. Valószínűleg inkább nem dolgozik. Ha elolvasod az e-mailjeidet, az még nem munkavégzés.
4. A különféle foglalkozások, munkák elenyésző százalékát lehet kizárólag okostelefonon, táblagépen elvégezni. Ha nagyon erőlködünk példákat keresni, akkor mondjuk egy fordító képes táblagépen dolgozni, de ő is inkább laptopot használna, ha kimegy a tó- vagy tengerpartra "távdolgozni".

5. "Ha tehát az alapkutatás adataiból indulunk ki ma 100ból csak 2en térnek vissza úgy a munkahelyükre, hogy használhatóbbak, mint voltak a nyaralás előtt, ez pedig egy rossz trend. "
a) úgy kell írni, hogy 100-ból, 2-en; kötőjellel! Nem ismered a kötőjelet? Nem találkoztál még vele?
b) ha egy tengerparton heverészve néha megnézed a napi 15 e-mailedet, és még döntéseket is hozol, utána elmész úszkálni egy fagylalt és egy koktél között, akkor határozottan jobban feltöltődsz ugyanakkor kikapcsolódsz a nap során, mint ha az irodában idegeskedsz, meetingeken veszel részt, és eleve nem kapcsolódsz ki a benti légkörből. Szóval nyaralás után azért csak használhatóbbak még azok a szerencsétlen menedzserek is, nem beszélve a gyári sormunkásokról, akik az e-mailjeik nézegetésével nem hinném, hogy komoly munkát végeznének. :)

Összefoglalva:
Miért kell minden buta, amerikai cikket bután, gondolkodás nélkül lefordítani, átvenni és elhinni minden szavát, majd még jobban félreérteni?
süti beállítások módosítása