Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Éld túl a munkahelyed - 5 tanács a stressz csökkentésére

2013. november 16. - nagymenő

A munkával összefüggő betegségek 40%-nak hátterében a stressz van. Az alkalmazottak csaknem 20%-ka elhagyja az abédet, ami később forint milliókban kifejezhető károkat okoz a gazdaságnak.Két adat, amely jól mutatja, mennyire káros, ha nem foglalkozunk a munkahelyi stressz kezelésével. Következzék öt szempont, amit érdemes figyelembe venni ka tenni akarunk valamit.

stresz.jpg

Azok a cégek, amelyek felismerték, hogy a mentális egészség legalább annyira fontos, mint a fizikai, ma már mindent megtesznek annak érdekében, hogy csökkentsék a stressz faktort a munkatársaik életében.

Tanulj meg pihenni és törődj azzal is, hogy jól élj

Mondhatják, hogy közhely, de a helyes táplálkozás és a testmozgás mindennek az alapja. A magyar nyelvben egyelőre még nincs megfelelő kifejezés az angol "wellbeing" szóra, de szabadfordításban a jóllét érzése, amit takar.

Ennek a jóllét érzésnek a megteremtésében van fontos szerepe a mozgásnak, amely hormonokat, endorfinokat - a boldogsághormonnak nevezett hormont - termel és a táplálkozásnak.Egy felmérés szerint a teljes lakosság nagyjából 10 %-ka elhagyja a napi főétkezést. Vagyis, ha ezt az arányt úgy nézem, hogy csak a dolgozókra vetítem, akkor ez a százalék a 20%-ot is meghaladhatja, de meradjunk csak a 20%-nál.

A túlórákat koffeinnel és aprósüteményekkel kibekkelők boldogságérzete a legalacsonyabb. Ha helyes táplálkozással csökkenteni tudjuk a koffein és cukor fogyasztásunkat, akkor a szervezet olyan területekről pótolja az így kieső energiaszintet, ami a stresszért felelős hormonokat alacsony szinten tartja.

Ne felejtsd el a beszélgetés erejét

A szemtől-szembe beszélgetések, amelyek előhoznak és teret adnak az egymás közötti feszültségek oldásában, jelentősen csökkentik a stresszt. Meg kell teremteni a lehetőséget az ilyen beszélgetésekre a kollágék között.

Legyenek élő munkahelyi kapcsolataid

A figyelem, a bizalom, a visszajelzés csak néhány tényező, amelynek alapja a munkahelyi kapcsolat és amelyek sokat segíthetnek nehéz helyzetekben. A magány mindenkit felemészt. Egyedül maradni egy problémával a vezetők, top managerek jellemző problémája, holott a hatékony irányításhoz nekik lenne a legnagyobb szükségük arra, hogy valakinek elmondhassák, ami nyomja a lelküket. A munkahelyi hierachiában alacsonyabb szinteken azonban mindenki tehet azért legyen akik meghallgatja.

Ha végeztél, kapcsolj ki


A munka-magénélet egyensúly megteremtése érdekében képesnek kell lennünk arra, hogy ki tudjunk kapcsolni. Az ehhez vezető első lépés az off gonb a telefonunkon vagy számítógépünkön. A hétvégét, a szabadságot rekreációra, pihenésre, feltöltődésre adják. Aki nem arra használja, nem pihen, nem töltődik fel. Erre tudatosan kell törekedni, mert a technikai eszközök mai fejlettségi szintjén az ember észrevétlenül is belecsúszik a munkába. Tilos!

Ismerd a korlátaidat

Minden munkaadó olyan alkalmazottról álmodik, aki csak az igent ismeri és elvállal mindent. Olyan ember pedig nincs, aki mindent be tud vállalni. Vannak korlátok. Aki túlvállalja magát, hamar elérheti azt a szintet, ahonna már csak kiégésről lehet beszélni. Ha ezt valaki eléri nincs vissza út. Új munkát új karriert kell keresni.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr915636396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2013.11.17. 06:55:26

Köszi ez hasznos volt, noha mind tudom jó újra hallani.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.17. 08:30:20

éld az életed közhelyek szerint.

prolee 2013.11.17. 10:24:38

Az én munkahelyemen zsinórban dobják fel a bakancsot 35-50 közötti kollégák.
A szervezetlenség miatt MINDEN MUNKA SÜRGŐS és SORON KÍVÜLI.
Már nem is napokban, hanem órákban adják a határidőt, a munka 40%-a fölösleges marhaság.
A barom felső-vezetés pedig nem veszi észre magát.

Circus 2013.11.17. 10:57:04

@prolee: bakancsfeldobás kivételével szinte csak ilyen munkahely létezik, magam is ilyet hagytam ott nemrég.

Inkább szegényebben, de éljek.
Az nem volt az..

@doggfather: ???

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.19. 15:09:24

@Circus: a bejegyzésben csak közhelyek voltak erre próbáltam utalni.

Circus 2013.11.19. 17:03:51

@doggfather: az megvolt, csak a közhelyeknek az a nagy hibájuk, hogy bár elcsépeltek, csak van valami valóságalapjuk - pont azért közhelyek. A mai síkegyenes emberek által benépesített világban a közhelyek simán a megvilágosodás eszközei sokaknak.

Másrészt inkább egy közhelygyűjtemény, mint asztrológia, inkább ezeknek hiszek emberek, mint utóbbiaknak, legalábbis ezt kell tegyem, mert ezt írta a horoszkópom.
süti beállítások módosítása