Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Most akkor kellenek a magyar munkavállalók, vagy nem?

2013. december 16. - nagymenő

Napok óta hallani a hírekben: a britek szigorítanak a bevándorlási és munkavállalási szabályokon, elsősorban azért, mert a szabad uniós munkavállalás miatt elözönlötték őket a kelet-európaiak. „Jönnek az idegenek, és elveszik tőlünk a munkát.” – ez az általános vélekedés. Vagyis mégsem. Hogy jót tesz-e Nagy Britanniának a munkaerő szabad áramlása, vagy sem, nézőpont kérdése. Míg a munkanélküliségtől szenvedő angolok nyílván az idézett álláspontot osztják, a munkaadók jelentős része úgy véli, a kelet-európai dolgozók nélkül lehúzhatná a redőnyt. Legalábbis ez derül ki a Guardian cikkéből. „A britek lusták, a bevándorlók sokkal jobban dolgoznak.” – így summázható a munkáltatók véleménye. A Domino Pizza Group tulajdonosa szerint angol jelentkező nincs olyan munkakörre, mint például a szakács, vagy a sofőr.

DownloadedFile_2.jpeg

A 200 főt foglalkoztató Pimlico vízvezeték szerelő cégnél a dolgozók harmada külföldi. Charlie Mullins, tulajdonos azt tapasztalja, hogy azok az angolok, akik esetleg jelentkeznek a munkára, valójában csak azért jelennek meg az állásinterjún, hogy eleget tegyenek a munkaügyi központok elvárásainak, és kipipálhassák: ők bizony kerestek munkát, csak épp nem találtak.

„Eleve késnek, hanyagul öltözöttek, a hozzáállásuk nemtörődöm. Csak ülnek ott, és nem is érdekli őket, mi is lenne a munka.” – állítja Mr. Mullins, aki szerint a túlzottan is jól működő szociális rendszer a hibás a britek munkamoráljáért. Ezzel szemben a külföldiek hálásak, ha munkát kaphatnak, és nem keresik a kifogásokat, amikor dolgozni kell.

„Szívesen dolgoznék britekkel, ha nem az lenne az első kérésük, hogy korábban mehessenek haza.” – ezt már Laurence Beere, a bathi Queensberry Hotel tulaja mondja, aki úgy érzi, külföldi unkavállalók nélkül bezárhatná a szállodát. „Sokszor hallom, hogy a helyiek panaszkodnak, amiért a külföldiek ellopják előlük a munkahelyeket. Ugyanakkor képtelenek áldozatot hozni azért, hogy dolgozzanak. Próbálkoztam angolokkal az étteremben, de nem sokáig tartottak ki. A külföldiek motiváltak, örülnek, hogy dolgozhatnak, a helyiek sajnos nem.”

Alison Andrew egy munkaerő közvetítő irodát vezet Bridgewater-ben. Ő még sarkosabban fogalmaz. „Úgy tűnik, a britek azt sem tudják, hogyan kell reggel felkelni, és rendesen felöltözni. Legutóbb egy élelmiszer üzembe toboroztam dolgozókat. Jöttek is jelentkezők, a szemöldökükben, nyelvükben piercinggel. Mondtam, hogy az élelmiszeripari előírások miatt ezeket az ékszereket munka közben ki kell venniük. Erre megsértődtek, és kisétáltak.” Kifogásokban egyébként is verhetetlenek, ha arról van szó, miért nem mentek be dolgozni. A rosszul éreztem magam, és a nagyi beteg, mindennapos indokok. De hallottam már olyat is, hogy valaki arra hivatkozott, hogy az aranyhalához kellett orvost hívnia.”

A külföldiek munkavállalásának szigorítása mellett érvelők ezekre a meglátásokra azzal vágnak vissza, hogy ha a munkaadók rendes bért fizetnének, biztosan sokat javulna a britek munkamorálja is.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr235695736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tavolirokon 2013.12.17. 16:27:49

Menekultek olcsobban dolgoznak, mint a helyiek, cegtulajdonosok orulnek, helyiek nem.
Tudositonk arrol is beszamolt, hogy a viz nedves, kutya harapott postast, es a gravitacio meg mindig ugyanakkora, mint tegnap is volt.

roki 2013.12.17. 16:37:27

Nem igaz, nem olcsóbbak.

A mi cégünk emberei pl. építőiparban 20%-kal többet keresnek, mint a helybeli hasonló munkaerő, de az is igaz, hogy kb. háromszor annyit teljesítenek egy héten.. és ez így megy már vagy hat hónapja.
Helyieknek villog a szeme és utálnak minket mint a szart., mert dolgozniuk kell ím már nekik is.

nagymenő 2013.12.17. 16:41:01

@roki: kiket közvetítettek ki, hol lehet jelentkezni?

szaszo71(D) 2013.12.17. 17:10:49

@tavolirokon: Már ne haragudj, de a bevándorló meg a menekült nem ugyanaz.

na4 2013.12.17. 17:11:46

A high-tech munkavállaló kell, a proli nem.

♔bаtyu♔ 2013.12.17. 17:17:18

Az angoloknak van eszük, magasabb bért akarnak és ezt teszik tönkre a külföldiek. Akik pedig nyilván meg akarnak élni, magasról szarják le mit akar az angol.

Az egész hiszti pedig amúgy nem emiatt van, ez megvan már pár éve, hanem mert be vannak szarva a román és bolgár cigányok űradatától.

Mellesleg nagyon jogosan, nálunk a keményebb bűneseteket pld. rablógyilkosság végtelenül primitív román cigányok követik el.

Az angol rendőrség mentalitását meg lehet nézni a tolvajkergetok.hu-n. Nem csoda, hogy be vannak szarva az angolok, kb. mintha itt tisztán liberális kormányzat lenne és az összes baromságaikat be is tartanák, legfőképpen a rendőrök kezének lefogását.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2013.12.17. 21:14:28

mondjuk alapbol kurvara nem errol van itt (ott) szo. hanem arrol, hogy a segelyert, mindenfele munka nelkul, kurvasokan mennek oda. kb mint itt az ajvekolas a sok segelyes ukran kettosallampolgarokkal...

ehh... milyen blog ez?
alja?

2013.12.18. 07:11:11

A kelet-európai bevándorlókkal a felső tizezer jár jól (olcsó munkaerő) és nem a középosztály vagy a szegényebb rétegek. A UK-ben már igy sem valami magasak a bérek és az életszinvonal alacsonyabb a többi fejlett nyugati országhoz képest.
süti beállítások módosítása