Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Egy életrajz, nem elég - csinálj mutációkat!

2014. január 17. - nagymenő

Nehezen mozdulunk, és általában ugyanazt az önéletrajzot küldjük el minden alkalommal, amikor egy állásra jelentkezünk. Pedig ez nagyon nem jó. De nem azért, mert esetleg a leendő munkaadó látná, mit küldtünk másoknak. Hanem azért, mert akkor biztosan nem szerepelnek benne azok a képességek, amelyeket elvárnak tőlünk. Íme, néhány tipp, amit mindenképp fogadj meg, mielőtt jelentkezel egy meghirdetett állásra.

images_5.jpeg

Tedd bele a kulcsszavakat, amelyek a hirdetésben szerepelnek!

A munkáltató vagy a HR-es, aki első körben elolvassa az önéletrajzodat kifejezetten keresi azokat a kulcsszavakat, zsargonokat, és frázisokat, amelyeket belecsempészett a hirdetésbe. Ha ezeket használod, máris úgy érezheti, aki olvassa, hogy pont rád van szüksége.

Készíts több változatot az önéletrajzodból!

Mindenekelőtt legyen áttekinthető, és olyan formátumban írd meg, amelyet könnyen meg lehet nyitni laptopról vagy tabletről is, netán telefonról is. Stílusa és kinézete legyen egyszerű. Bár több iparágban a hagyományos önéletrajzot várják el tőled, ahol kreatív képességű embereket keresnek, ott érdemes valamivel feldobni, nem konvencionálissá tenni.

Csempéssz bele néhány különleges bizonyítékot!

Légy biztos benne, hogy minden munkáltató – bár sosem fogja elismerni – rádkeres a közösségi oldalakon. Posztolj az adott témában újságcikkeket, érdekességeket vagy oszd meg a gondolataidat a témában. Regisztrálj a LinkedIn.com-ra és tedd be a profilod url-jét az önéletrajzodba.

Ezt a szakmai/közösségi oldalt egész biztosan megnézik a munkáltatók Magyarországon és külföldön is.

Összpontosíts!

Ha különböző helyeken és munkakörökben dolgoztál, akkor valószínűleg több területről van tapasztalatod. Az önéletrajzod azonban fókuszáljon a meghirdetett munkára. Találj tehát egy közös szálat, ami alkalmassá tesz arra az állásra. Ha például valamilyen ügyfélszolgálatra jelentkezel, akkor azokat a tapasztalatokat emeld ki az önéletrajzban, amelyeket azt mutatják, hogy képes leszel helytállni ezen a területen, és mellőzd azokat az információkat, amelyek nem erről szólnak. Az önéletrajz legyen rövid és releváns. Kerüld a hosszas fejtegetéseket.

Jó befektetés vagy!

Döntsd el, miért állsz ki. Ha hosszabb a karriertörténeted, sokfelé dolgoztál, akkor készíts egy kiemelést ezekből, mielőtt részletezni kezded a munkáidat. A kiemelés legyen nagyon szembetűnő, kiugró, hogy elsősorban oda vonzza a tekintetet, aztán jöhetnek az illető munkában szerzett tapasztalatok részletesen. Nem haszontalan, ha egy kicsit utánanézel a területnek, amelyre jelentkezel, ötleteket meríthetsz, melyek a kulcsképességek, amiket elvárnak tőled.

Javítsd a kísérőleveled!

Nem mindenhol kérnek kísérőlevelet, de ha külföldre pályázol, akkor mindenképpen írnod kell. Ráadásul jó alkalom arra, hogy belecsempéssz olyan információkat, amelyek nem szerepelnek az önéletrajzodban, mint például azt, hogy miért pályázol az állásra, illetve hajlandó vagy-e közelebb költözni leendő munkahelyedhez. A kísérőlevél legyen nagyon tömör, releváns és lelkes. Két-három bekezdés bőven elég arra, hogy felhívd magadra a figyelmet.

Alapszabály: sose hazudj! De elhallgatni szabad olyan tudást, amely az adott állásra nem tesz alkalmassá. És mindig, minden állásra frissítsd, módosítsd, alakítsd az önéletrajzod!

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr805764861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Don Quixote de la Ferko 2014.01.17. 16:27:56

Hihetetlen, működik.

No akkor

Jogos.

Nekem öt életrajzom van.

Az első szól az orbánista hivataloknak, abban 6 első, és 2 másodikkal ippeg hogy megvan a 8 általános. Így tökéletesen alkalmas vagyok közmunkásnak, és még a továbbképzésre is jogosult lehetek.
A másodikban van egy általános iskolai bizonyítvány, igaz ebből kétféle változat, egy kitűnő tanulós, és egy kettessel bukdácsolós, mindegyik az Ecserin megszerezve.
A harmadikban szerepel a középiskolai érettségi, a negyedikben párosítva szakmunkás bizonyítvánnyal, szintén Ecseris tanulmányi értesítővel.
Az ötödikben szerepel az egyetemi diploma is, ezt már fejlettebb módon, nem az Ecserin, hanem interneten keresztül sikerült beújítani.
A hatodik készülő fázisban leledzik, még keresni kell valami kapcsolatot SkiccPaja felé, tőle remélek útmutatót arra vonatkozóan, hogyan kell a doktori disszertációt tutiban megszerezni.

Na páááá...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.17. 16:39:55

mi az, hogy készítsek több változatot a cv-ből?!

Eddig azt olvastam/tuk mindenhol, hogy minden álláshoz új cv, új mot levél kell, nem?!
süti beállítások módosítása