Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

A középosztály veszteségei

2014. január 26. - nagymenő

Jelentősen átalakult a munkaerő-piac az elmúlt 10 évben: lassúbb a növekedés, elöregedik a munkaerő és ezzel együtt a piac, folyamatosan változik a szolgáltatáspiac, a munkahatékonyság erőteljes növekedése. Ezek után nem meglepő, hogy „lyukak” keletkeznek a rendszerekben, a hiányszakmák és a túlképzés is növekszik.

A múlt és a jövő

A szakemberek azt mondják, hogy a fiatalok elkezdtek olyan szakmák felé orientálódni, amelyek várhatóan a jövőben is megmaradnak: például a számítástechnika. Másrészt elkezdtek olyan szakmát választani, amely jobban fizet – bár tegyük hozzá, a fizetés nem mindig függ az adottságoktól, tudástól és tapasztalattól.

Elemzők szerint 10 olyan nagy álláskategória van, amely nagyon sokat változott az elmúlt 10 évben: első helyen a menedzsment van. Mint állítják, egészen más képességeket és tudást várnak el a munkáltatók egy menedzsertől, mint korábban. Másrészt megjelentek olyan munkahelyek, álláslehetőségek, amelyek korábban kihalófélben voltak: a mezőgazdasági munka. Az unió kiterjesztése és a munkaerő-piac megnyitása óta ezen a területen a legnagyobb a „vándorlás”.

A múlt és a jelen

A magasan képzett szegmens és a szolgáltatási terület a munkaerő-piac két különböző szélén helyezkednek el. A legtöbb munka a magasan képzettek között, mint az egészségügy, oktatás, számítástechnika diplomát igényel és jól fizet. A szolgáltatási szektorban, mint a vendéglátóiparban dolgozók, és egészségügyi kisegítők általában elég az érettségi és rosszabbul fizet. Éppen ezért a szakértők szerint a legtöbb munkahely a legfelsőbb és a legalsóbb kategóriában képződtek, és csak elenyésző a középkategóriákban létrejövő állások száma.

Szintém elemzők állapították meg, hogy nem számít általűnos tendenciának Európában az, hogy könnyen szakmát váltanak az emberek, és különösen igaz ez a középosztályra. Az élethosszig tartó tanulás még nem terjedt el Európában úgy, ahogy azt várták, és ahogyan az szinte természetes módon az Egyesült Államokban bekövetkezett. Igaz, ehhez – szintén természerűleg – hozzátartozik az is, hogy az amerikaiak sokkal mobilisabbak, gond nélkül elköltöznek 2000 kilométerre a születési vagy aktuális lakóhelyüktől, maaximum a házat is viszik magukkal.

A piac polarizációjához az is hozzájárult, hogy a számítógép ma már teljesen meghatározó munkaeszköz minden szakmában, a felhasználók száma duplájára növekedett. Arról nem is beszélve, hogy a komputer több területen teljesen átvette az emberi munka szerepét. Igaz, vannak olyan területek, ahol a számítógép nem tudja majd átvenni az ember szerepét: az elvont és a kézműves munka. A gondolkodás és az éttermi felszolgálás például még egyáltalán nem helyettesíthető semmivel. És ilyen értelemben nem történt változás az elmúlt évtizedben.

A jövő

A jövőben rengeteg magasan képzett (kreatív gondolkodást igénylő) munkaerőre, és alacsonyan képzettekre is szükség lesz Európában. Ezen belül is az Egyesült Királyságban és Németországban. A szolgáltatási szektorban is nőni fog az álláshelyek száma, mert ezeket nagyon nehéz automatizálni.

Következtetés:

A szakemberek azt jósolják, hogy nagyon polarizált marad au európai gazdaság. Ebben az elvont, analitikus és problémamegoldó képszség kulcsfontosságú lesz, de nem mindenki talál majd itt munkát magának. A jövő gazdasága tehát nemcsak a tudás, de szolgáltató is lesz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr245784165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2014.01.26. 23:30:51

Itthon a diplomásokat nagy részt felszívja az állami szféra. És ők ezt tudják is jól, úgyhogy arra rendezkednek be. Ez Mo egyik nagy problémája és tabuja.

pandacsökiboborján 2014.01.26. 23:52:28

@Doomhammer:
ez elképesztően általános valami volt... gondolom olyan szakemberek,akik semmihez sem értenek.
" Mint állítják, egészen más képességeket és tudást várnak el a munkáltatók egy menedzsertől, mint korábban" például,hogy ne vigyenek csődbe olyan cégeket,mint a General Motors, lehetőleg legyen mérnöki tudásuk ( is) :)))

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.01.26. 23:54:41

@endike: Szerintem meg rengeteg a használhatatlan diplomával rendelkező ember, akit nem szív fel az állam, meg más se nagyon. Általában valami olyasmivel foglalkoznak, amit felsőfokú végzettség nélkül is lehetne csinálni.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.01.26. 23:56:12

" A jövő gazdasága tehát nemcsak a tudás, de szolgáltató is lesz.". Ennek tessék nekifutni mégegyszer..

Netuddki. 2014.01.27. 00:10:24

Ezmiez?

"Mint állítják, egészen más képességeket és tudást várnak el a munkáltatók egy menedzsertől, mint korábban."

Oszt milyen más tudást várnak el?

Kb. a poszt többi része is ugyanilyen semmitmondó.

Deepblue Noir (törölt) 2014.01.27. 00:13:19

A jövő gazdasága tehát nemcsak a tudás, de szolgáltató is lesz."

ez egy értelmetlen mondat

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2014.01.27. 00:22:09

Ezmivolt? megnyomom a bullshitgenerátor gombot és valami ilyesmi jön ki. Sehol egy konkrétum, sehol egy hivatkozás, sehol egy mondanivaló.

wartburg1963 2014.01.27. 01:21:51

"A magasan képzett szegmens és a szolgáltatási terület a munkaerő-piac két különböző szélén helyezkednek el." Miért? Az IT szolgáltatás vagy gazdasági-pénzügyi-műszaki tanácsadás (mint magasan képzett szegmens) nem a szolgáltatási szektorban helyezkedik el?
"A legtöbb munka a magasan képzettek között, mint az egészségügy, oktatás (..) diplomát igényel és jól fizet." Tehát a két klasszikusan jól fizetett szakember: az orvos és a tanár. Értem.
"A szolgáltatási szektorban, mint a vendéglátóiparban dolgozók, és egészségügyi kisegítők általában elég az érettségi és rosszabbul fizet." Értelmetlen, magyartalan, kusza fogalmazás. Hasonló mondatokkal találkoztam a gyerek középiskolai felvételi feladatai közt "javítsd ki a hibás mondatokat" címmel.
"Éppen ezért a szakértők szerint a legtöbb munkahely a legfelsőbb és a legalsóbb kategóriában képződtek" Alany-állítmány egyeztetése!
Jajj...

midnight coder 2014.01.27. 06:08:24

Az élethosszig tartó tanulás egyik akadálya, hogy a cégek általában gyakorlott embert keresnek, nem kezdőt - aki pedig juniort keres, az fiatalt keres. Azaz, annyira nem egyszerű dolog a váltás.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2014.01.27. 06:13:48

Hát ezt nagyon másnaposan irhatta a szerző, mert se füle, se farka az egész bejegyzésnek...

OkoskaTo:rp 2014.01.27. 06:35:13

@Kőmíves Kelemen: És szegénynek sem helyesírás-ellenőrzője nincs, de még végigolvasni sem bírta saját irományát feltolás előtt.

nincs semmi baj! 2014.01.27. 07:23:45

@Kőmíves Kelemen: Szerintem valami "linkedines" HR cikk rossz fordítása lehet.

vladimir964 2014.01.27. 08:21:18

Azon kívül, hogy egy nagy rakás szar a cikk, a hazai munkaerőpiac problémájához lövése sincs a szerzőnek.
Tudniillik totálisan eltűntek a jó szakmunkások, már mind kinn van nyugaton. Tessék csak kérem megpróbálni hozzáértő gázszerelőt, vízvezeték szerelőt, villanyszerelőt találni, hogy csak a hétköznapiakat mondjam, jó hegesztőt pedig aranyért nem lehet kapni, mint ahogy a kórházi ápolónőnek nevezhető emberanyag (tudjátok, az, aki képes katétert és/vagy infúziót behelyezni, nem keveri össze a vizet a sósavval stb.) már régesrég német kórházakban és otthonokban dolgozik.
És valóban óriási a totál fölösleges büfészakos diplomás, aki csodát vár a darab klozetpapírtól, miközben a mérnöki pályára lasszóval fogják az embereket.

Csakjoaruk Webáruház · http://csakjoaruk.hu 2014.01.27. 08:38:10

Több konkrétummal talán jobban érthető lenne.

hatmandu 2014.01.27. 08:57:29

Hát ez jó. Végigolvasom a cikket, majd nézek ki a fejemből, ú bazzeg, ennyire fáradt vagyok még, egy szóra sem emlékszem, pedig valami oka biztos volt, hogy megnyitottam. Erre elolvastam mégegyszer...

1-0 oda. Ja nem, 2-0. Jól indul a nap.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.01.27. 09:01:24

bírom amikor tudományos munkákban konkrét jóslatok hangzanak el

akkor lehet a legjobban lemérni, hogy mennyire semmitérő a tudomány

2014.01.27. 10:02:28

Ezt kár volt megírni.

Egy wookie? Ennek semmi értelme!

2014.01.27. 10:03:10

Persze az is lehet, hogy az újságírással szembeni elvásárok is megváltoztak és az olvasók erről még nem tudnak :D Szakértők szerint!

xxylon 2014.01.27. 10:54:19

@midnight coder: Az elethosszig tanulas a sajat szakmad frissiteset jelenti, nem egy teljesen uj szakma megtanulasat. Ugyanis akkor valoban mesz vissza a szamarletra aljara ha egyaltalan felvesznek frissenvegzettek melle, es akkor hangold ossze a junior fizetesedet a gyerek/jelzalog/nyaralas szentharomsaggal.

randomuser1 2014.01.27. 10:55:34

@wmiki: a tudomány soha nem téved. a jövő, ha nem valósul meg, az hibás.

randomuser1 2014.01.27. 10:56:42

amúgy ez a cikk tányleg faszán, bitek tízezreinek, a föld véges erőforrásainak egy részének okozott értelmetlen és kegyetlen halált.

blöff 2014.01.27. 11:13:34

"Az élethosszig tartó tanulás még nem terjedt el Európában úgy, ahogy azt várták, és ahogyan az szinte természetes módon az Egyesült Államokban bekövetkezett. Igaz, ehhez – szintén természerűleg – hozzátartozik az is, hogy az amerikaiak sokkal mobilisabbak, gond nélkül elköltöznek 2000 kilométerre a születési vagy aktuális lakóhelyüktől, maaximum a házat is viszik magukkal."

Ez a mobilitás és élethosszig tartó tanulás nagyon jó jelszavak, de gondoljunk azért bele, kívánatos, jó dolgok ezek mindig?
Felemelő és haladó dolog elutazni 2000 km-re az addig megszokott otthonos környezettől, rokonoktó, barátoktól távol?

Kiss Viktor ideológiakutató erről a jelenségről írja ezt (kiragadva néhány mondat):
"A remény és a reménytelenség egyszerre kell a most-hoz kötődjék... Ez a soha véget nem érő átmenetiség adja az új ideológia negyedik legfontosabb alapját. S találhat visszhangra a „felnőtt” társadalom mindennapjaiban – példának okáért a Life long learning jelszavában."

"Az új ideológia így konstruál az elviselhetetlenből kívánatost, a krízisből lehetőséget, a túlélésből megélést, és a végveszélyből legalább végtelen átmenetiséget."
____

Végtelen átmenetiség, folyamatos készenlét a lifelong learning jelszava mögé bújtatva, hagyj ott mindent és költözz a világ másik végére, mert otthon nem kaphatsz munkát.
Fasza, szép új világ...

randomuser1 2014.01.27. 11:52:09

@blöff: az általunk lakott univerzum dinamikus, szeretnénk elérni valami állandóságot, mert természetszerűleg lusták vagyunk, de olyan nincs, a végtelen átmenetiség, a folyamatos készenlét a biológia lét alapja.
Isten országában, ott van statikus világ :)

2014.01.27. 12:19:46

@kovi1970: Mondjuk én egy menedzsertől nem tudás, hanem eredményt várok el. Ugyanez vonatkozik a többi munkatársamra is. Valamit rosszul csinálok?

blöff 2014.01.27. 12:32:14

@Emmanuel Goldstein: öö rendben.. de azért kosrzakokat el lehet határolni aképpen, hogy bizonyos jellemzőit tekintve különbözik a megelőző(ek)től. Az idézett ideológiai megközelítés tanulmányában is részletesen ki van fejtve a korábbi, baby-boomer generáció munkafeltételeinek viszonylagos állandósága és garanciái, szemben a mostani, formálódó munkaerőpiaccal, amely a totális bizonytalanságot teszi egyik fő jellemzőjévé.
Te is pont a nehéz életfeltételeket, a folyamatos létbizonytalanságot egy a mindig minden változik progresszív elvének illúziójával próbálod szebbé tenni.
A változás állandóságának igazsága korántsem igazolja azt, hogy egy adott civilizáció, ami pont a szervezettségével és rendszerteremtő képességével emeli ki magát a természeti társadalmakból, az önmaga által gerjesztett társadalmi és gazdasági folyamatok által folymatos létbizonytalanságnak és szervezetlenségbnek tegye ki állampolgárait.

Dubito 2014.01.27. 12:49:09

Szakértők általános véleménye szerint nem kellene időmet ilyen marhaságok olvasásával töltsem.

2014.01.27. 13:03:46

@blöff: Mi az új benne? Őseink is vándorolva jutottak a Kárpát-medencébe.

randomuser1 2014.01.27. 13:09:22

@blöff: igen, nyilván párévtizedes korszakokra lehet bontani, a szüleink generációja még stabil élethosszig tartó melót remélhetett, igaz, akkoriban a technikai világ sem fejlődött olyan drasztikusan mint most, valszleg ez áll a statikusság (látszata) mögött.
azért létbizonytalanságról elég nehéz beszélni európában ha normál esetben senki nem hal éhen, inkább egzisztenciális bizonytalanságról, aminek némileg ellentdolgozik az ember munkaerőpiaci értéke, már ha van, és biztos abban, h az némileg időtálló.. elég kevés ilyen szakma van,a gépesítés, kiszervezés mind rossz hatással van ránk
éppenséggel azt mondanám, félúton vagyunk a munka, mint az élet kötelező járuélékának legyőzésében, meló már alig van, de a megtermelt javak elosztás még nem túl tökéltes

blöff 2014.01.27. 13:58:59

@fagyospityóka: miben mi az új? egyszerűsítsük le és mindig minden változott és most is csak mindig minden változik, tehát gyakorlatilag semmilyen társaladmi átalakulás nincs és akkor ez azt jelenti, hogy az új generációk ugyanolyan munkaerőpiaci esélyekkel ugyanúgy állnak az új kihívásokhoz, amelyek nem is újak, hiszen korábban is így volt.
Tehát miről beszélünk ugye?

blöff 2014.01.27. 14:11:32

@Emmanuel Goldstein: és mi lenne a tökéletes? mindenki alanyi jogon, egyenlően kapna az elosztásból?

randomuser1 2014.01.27. 14:31:59

@blöff: elméletileg, akár működhetne is, de eléggé falanszter jellegű megoldás, próbálkoztunk már vele pár évtizede, nem volt átütő erejű siker :)
süti beállítások módosítása