Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

A halkszavú precíz és a nagyvonalú pörgős – hogyan dolgozzunk együtt különböző személyiségekkel?

2014. április 23. - nagymenő

Nem vagyunk egyformák. Hála az égnek! Sokszor azonban a legtapasztaltabb vezetőnek is gondot okoz, hogyan dolgozzon együtt sok különböző személyiséggel.  „Az úgynevezett nehéz emberek nem szándékosan nehezek” -  véli Paul Tizzard coach.  „Lehet, hogy egyszerűen arról van szó, hogy a személyiségük teljesen más, mint a főnöké. A vezetők különösen akkor vannak nehéz helyzetben, ha az általuk „örökölt” csapat tagjai ugyanazt a munkát végzik, amit korábban ők maguk is csináltak. Szinte óhatatlanul belesétálnak abba a csapdába, hogy mindenkit a saját képükre akarnak formálni. Ilyenkor válik a munkatárs, aki egyszerűen más mentalitást képvisel, problémává. A vezető persze nehezen látja be, hogy a hiba forrása benne is lehet.”

x.jpg

Az első lépés a konfliktusmentes munkához, hogy a vezető saját magát ismerje meg alaposabban. Ahhoz ugyanis, hogy a munkatársakat különböző személyiség típusokba sorolja, először a saját skatulyáját kell megtalálnia. Ha az alapvető személyiség jegyeivel tisztában van, könnyebben megérti azt is, hogy mások máshogy működnek.

A jó vezető nem kényszerít másokat arra, hogy hozzá hasonuljanak. Inkább arra próbálja rávenni a beosztottakat, hogy jól teljesítsenek. Ez lényeges különbség, hiszen mindenki más körülmények között tudja kihozni magából a legtöbbet.

A sokszínűség érték – a munkahelyen is. Gondoljunk csak bele: vannak olyan típusú emberek, akik az apró részletekben képesek elmerülni, míg mások inkább a teljes folyamatra koncentrálnak. Ha a főnök ismeri a beosztottak személyiségét, könnyebben választja ki a megfelelő embert a megfelelő feladatra. Így nem csak az egyes munkatársak, hanem az egész cég hatékonysága növelhető.

Óvatosan az értékeléssel! A legtöbb kezdő vezető sémákban gondolkodik. Hajlamos arra, hogy azokat a tulajdonságokat becsülje a legtöbbre, amelyek révén maga is sikereket ért el. Az egyes munkatársak értékelésében viszont inkább arra kell koncentrálni, hogy a beosztottnak az adott munka elvégzéséhez szükséges képességei megvannak-e. Ha az egyik beosztott például egész nap számokkal dolgozik, akkor a precizitását érdemes dicsérni, nem pedig felemlegetni neki, hogy kevésbé kommunikatív.

Kényes egyensúly? Milyen egy igazán ütős csapat összetétele – ha a különböző személyiség típusokat nézzük? Ez egyértelműen a munka jellegétől függ. Ha valamennyi beosztott gyakorlatilag ugyanolyan jellegű munkát végez egész nap, általában homogénebb a csapat összetétele. Hiszen hasonló munkakör iránt hasonló karakterű emberek érdeklődnek. Egy sokrétű projektnél viszont kifejezetten előny, ha különböző személyiségek dolgoznak együtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr786072295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szelid sunmalac 2014.04.25. 09:55:40

Mhm. Es akkor most kerlek magyarazs meg, hogy mondjuk az agresszivval es a negativistaval hogyan akarsz egyutt dolgozni.

Túrós (törölt) 2014.04.25. 09:59:10

@Szelid sunmalac: Régen ezért is volt jó hogy pálinkát árultak a gyár öltözőjében :DD

Szelid sunmalac 2014.04.25. 10:01:58

Kulonben sem a kulonbozo tipusokkla van a baj. A baj ott kezdodik, ha akarmelyikuk nem tud/nem akar legalabb valami alapveto emberi modon normalisan viszonyulni a tobbiekhez, hanem ugymond szabadjara engedi a szemelyiseget tekintet nelkul a tobbiekre.

2014.04.25. 10:42:18

@Szelid sunmalac: az agresszív a követeléskezelésen, a negativista a belső ellőrzésnél fog dolgozni :)

2014.04.25. 10:43:03

@fagyospityóka: ellőrzésnél = ellenőrzésnél

Szelid sunmalac 2014.04.25. 10:45:13

@fagyospityóka: Fantasztikus! Az agresszivet meg el is tudom kepzelni, amig nem csapatban kell dolgoznia es felkilometeres korzetben nem talalkozik senkivel, aki nem "ellenseg". Viszont a negativ a belsoellenorzesnel kicsinalja a ceget.

2014.04.25. 11:06:24

@Szelid sunmalac: Miért? Mindenki (na jó: majdnem mindenki) utálja a belső elenőrzést, nem fognak meglepődni, ha olyan, amilyen.

Szelid sunmalac 2014.04.25. 11:11:00

@fagyospityóka: Meglepodni nem. Viszont az orok elegedetlenkedo bizony tala is "hibat" mindenhol. Ha meg hatalom is van a kezeben, akkor aztan majd o jol megmutatja mekkora szemetdomb is ott minden.

2014.04.25. 11:14:29

@Szelid sunmalac: Naná, hogy talál. Azért küldtem oda.

Szelid sunmalac 2014.04.25. 11:17:38

@fagyospityóka: Te kis gonosz! Te nem az agressziv vagy veletlenul? ;)

2014.04.25. 11:21:33

@Szelid sunmalac: Nem, én csak tudni akarom, mit művelnek az érdekeltségeimnél. Az már més kérdés, hogy mit kezdek az információval, és mit tekintek elefántnak, mit egérnek.

Szelid sunmalac 2014.04.25. 12:03:02

@fagyospityóka: Itt a pont. Mit kezdesz az informacioval. Csakhogy nem mindegy milyen informaciot kapsz. Egy orok elegedetlentol nem kapsz objektiv informaciot, csak mindenrol negativot, meg akkor is, ha spec nem ert hozza es azt sem tudja miert pont az van, ami.

2014.04.25. 12:06:43

@Szelid sunmalac: Pont ez a lényeg. A belső elenőr dolga, hogy észrevegye azokat a kockáztokat, amire más nem is gondol. Ehhez kell egy adag negativizmus. A dicsekedés a marketinges dolga.

Szelid sunmalac 2014.04.25. 12:27:46

@fagyospityóka: Te meg nem dolgoztal ilyen emberrel, nem? Amugy meg attol, hogy nem erti, meg nem biztos, hogy igaza is van. Ha ceget vezetesz, gondolom te sem indokolsz meg minden dontest mindenkinek, akarmekkora elokeszito munka is van mogotte.

2014.04.25. 12:42:01

@Szelid sunmalac: Volt/van dolgom velük. Legtöbbjük igencsak "vonalas", és tényleg nem mindig értik, hogyan működik az adott üzlet. Ugyanakkor a külső látásmódjukra tényleg szükség van. Persze inkább viccből írtam, hogy a negativistának a belső ellenőrzésen a helye, de tény, hogy erre a feladatra minimum a gyanakvók alkalmasak. Ez nem az empátia terepe.

Kono 2014.04.25. 15:08:07

Ha csak személyiség dolga lenne, akkor nem lenne akkora baj, mert ezzel még együtt lehet élni. Ha jellemhibával van dolgunk, akkor az már elég gáz. Mondjuk hazudozik a beosztott. Vagy a főnök.
süti beállítások módosítása