Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Nulláról a csúcsra - néhány példa, hogy miért ne add fel

2014. május 02. - nagymenő

A hihetetlen sikertörténetek mögött a legtöbb esetben ott van a sötét múlt, és ezt sokan természetesnek is tartják. Egy kutatás szerint az emberek többsége számára egyértelmű, hogy akik a csúcson vannak, nehéz munkával jutottak oda. Más kérdés, hogy az emberek többsége erről csak a pletykalapokban szeret olvasnai, és a maga sikertörténetét egyáltalán nem a nehézségekkel, a nélkülözéssel, a hajnali ébredéssel és a késői fekvéssel képzeli. Mások szenvedjenek csak a sikerért, de én ne!

Jöjjön most néhány történet, amelyekben ma már sokan szerepelnének, de kevesen vállalnák, hogy átélik.

Ricky Gervais

Kevesen tudják, hogy az egyik legsikeresebb brit író és rendező valaha bukott pop sztár és zenei manager volt. Annyira lecsúszott, hogy szappanra sem futotta. Mosás vagy tisztálkodás? Ezt a kérdést akkoriban gyakran fel kellett tennie magának.

s1.jpg

Aztán rádiózni kezdett, de rájött, hogy nem ért hozzá és összeállt Stephen Merchant-al. 1998-ban kirúgták őket és akkor jött a szerencsés fordulat. Egy BBC-s kurzuson megcsinálta a ma már népszerű, a sitcom világban híres The office elődjét és egyben alapját. Egyszeriben befutott, ma már mosolyogva emlékszik a "mossak vagy fürödjek" időkre.

Jim Carrey

A kanadai komikus gimmnáziumi évei egyáltalán nem vígjátékba valók. Ajtónálló biztonsági őr volt, a szüleit kellett segítenie. Elvesztették mindenüket, házukat és egy ideig egy furgonban laktak. Jim ezek után Los Angelesbe költözött, ahol különböző stand up színházakban keresett munkát.

s2.jpg

Sokáig állt a sor végén, amíg megkapta az áttörést jelentő TV-s felkérést a "Living colors-!". Túl kellett élnie, hogy olyan nagysikerű produkciók válogatásáról küldték haza, mint a Szombat esti láz, az Agglegény party, vagy az Ollókezű Edward.

Megérte a várakozás, a ma 52 éves komikus magánvagyona nagyjából 20 millió dollár.

 

Walt Disney

Az egész estét rajzfilmeket ma már szinte naponta ontó Disney studió később milliárdos alapítója 16 évesen otthagyta az iskolát, hogy részt vehessen az első világháborúban, de nem engedték besorozni. Egy lapnál helyezkedett el, ahol karikaturista volt, de onnan is elküldték, mondván nincsenek jó ötletei.

s3.jpg

Disney ezekután kezdett el rajzfilmekkel foglalkozni, de az első lépések nem voltak túl sikeresek. Egymás után ötször ment csődbe, mielőtt megalapította a későbbi Disneyland alapjait. Persze az sem ment egyik napról a másikra, ahogy fogalmazott egyszer, túl kellett élnie a kutyahúsos időket.

Első egész estét produkciója a Hófehérke is csaknem a csőd szélére sodorta. A produkció költségvetéséből gyorsan kifutott és csak kölcsönökből tudta befejezni.

A későbbi siker karakter a Miki egér is majdnem zátonyra futott. Amikor a managerek először meglátták tíltakoztak ellene, mondván: egy hatalmas egér a mozivásznon elriasztja majd a nézőket. Annak ellenére, hogy 1932 és 69 között több ötletét is elutasították, sőt egyiket-másikat ki is nevették, Disney 22 Oscar díjat söpört be és 59 jelölést kapott, többet mint bárki a történelemben.

JK Rowling

Mielőtt megírta volna a Harry Pottert annyira szegény volt, hogy majdnem utcára került, nem volt állása és gyerekeit egyedül nevelte. Gyakran előfordult, hogy vacsorára már nem jutott pénz és korgó gyomorral feküdtek az ágyba.

s4.jpg

A Harry Potter első kéziratát 12 kiadó utasította el, míg a 13 hajlandó volt vele szóba állni. És akkor sem a kiadó igazgatójának, hanem az igazgató 8 éves lányának tetszett meg a regény és olvasta éjjel-nappal, amíg csak be nem fejezte. Ezek után hívták vissza Rowlig-ot és szerződtek le vele.

Rowling ma már milliárdos és rengeteg pénzt költ jótékony célokra.

 

Abraham Lincoln

Chip Conley Abraham Lincoln-ról szóló könyvében Lincoln borzalmas gyerkkoráról ír. Lincoln még nem volt 9 éves amikor elveszítette édesanyját,  26 éves volt, amikor meghalt a menyasszonya és a nővére, túlélte a maláriát, a tifuszt és a szifiliszt és még egy ló is fejbe rúgta.

Üzleti karrierjét 21 évesen kezdte, de rövidel később csődbe ment. Aztán egyetemre akart menni, de nem vették fel. Majd kölcsönöket vett fel, hogy újra kezdje, de megint csődbe ment.

És ezek után jött a politikai pálya, ami hasonlóan görönygösen indult.

s5.jpg

Lincoln 28 éves volt, amikor a törvényhozásba nem jutott be. Aztán 33 éves, amikor a Szenátusba sem. 39 évesen újra megpróbálta, de veszített megint. Nem adta fel, 45 évesen újra megpróbálta, és újra elbukta. Közben 47 évesen a pártjának elnökhelyettesi jelölését is elveszítette. 51 évesen az Egyesült Államok elnöke lett.

Ezek az emberek nem adták fel. Elbuktak egyszer, kétszer, tízszer, sokszor, de nem adták fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr816103526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kpityu2 2014.05.03. 14:30:16

"Lincoln 28 éves volt, amikor a törvényhozásba nem jutott be. Aztán 33 éves, amikor a Szenátusba sem. 39 évesen újra megpróbálta, de veszített megint. Nem adta fel, 45 évesen újra megpróbálta, és újra elbukta. Közben 47 évesen a pártjának elnökhelyettesi jelölését is elveszítette."

- Mondja kérem, ön most dicsekszik, vagy panaszkodik?

A nyúlon túl? 2014.05.03. 16:20:38

Hogy bejött Lincolnak az elnökség.

Exemplary 2014.05.04. 03:23:19

Igényes összeállítás, thx.

Noras 2014.05.05. 12:33:51

Szia!
Nagyon tetszenek a cikkeid!

8 hónapja keresek allast, folyekony angollal, eleg jo tapasztalatokkal es kimagaslo hozzaallassal. Az oneletrajzom jol osszeraktam..(sanos nem fovaros, igy az eselyek kisebbek)Meg addig se jutottam el, hogy behivjanak egy interjura. Elkeseredtem

Most azonban megis egy interju van kinezoben. Kerdesem, hogy 2 evig itthon voltam a gyerekemmel. Meg aktiv allamoanyban vagyok, keresik a helyem -8honapja, mert az elozo pozicio megszunt. Mashol nezelodom, mashonnan jott az ajanlat. Mit valtoztat, ha nem mondom meg, hogy van-e gyerekem -ha nem is kerdezik? Meg kellene mondanom, ra kene terelnem a temat?
En ugy latom, semmi koze ahhoz, ahogyan en el fogom latni a munkamat -sot, hogy megtartsam, extran jol fogok melozni. A feladataim ugyan azok voltak, nem masitottam rajta, amit a gyerek elott csinaltam. Viszont igy is eleg sokaig vegeztem ahhoz, hogy ne tapasztalatlan munkavallalo legyen a teruleten.

Varom valaszod!
Udv,
N

nagymenő 2014.05.07. 21:48:16

@Noras: Szia! Ne haragudj, hogy csak most válaszolok, de a lényeg: ma már inkább a szakmai dolgokat kell egy önéletrajzban domborítani, a magénéletet nem annyira. Nem a kor, a családi állapot és a gyerekek száma a fontos, sőt...
Mi azt tanácsoljuk, hogy ami a pozíció szempontjából releváns magánjellegű infó azt írd bele, de ami nem, arra semmi szükség.

Noras 2014.05.08. 15:14:01

Szia!

Koszonom a valaszod, nagyon orulok neki!

Azt hiszem, feltreerthettuk egymast, elnezest, ha nem voltam egyertelmu.
Termeszetesen nem azzal "nyitna" egy palyazo, hogy gyereke van es nem beteges. :) Viszont ha meg a munkaviszonya fennall, de mashol is nezelodik amig nincs megfelelo hely, akkor az talan ugy tunhet, most is Aktivan dolgozik, illetve a 2 ev nem esett ki a gyerek miatt. (ami perszemondjuk 10 evnel eltorpul, de mondjuk 5-6 evre visszamenoleg az mar 2-3 ev tapasztalat csupan)

Nem latom, mi a modja a tisztesseges viselkedesnek. Igy mit tudnal ajanlani?

koszonom! :)
süti beállítások módosítása