Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Networking az isten

2014. május 07. - nagymenő

Annak ellenére hogy a legtöbb munkahelyen létfontosságú képesség, négyből egy ember még mindig nem tulajdonít túl nagy jelentősséget a networkingnek. Sok ember számára a networking kellemetlen emlékeket ébreszt: bemenni egy szobába csupa idegen emberhez, kezetfogni, névjegykártyát cserélni. A valóságban ez valami olyasmi, amit minden nap teszünk barátainkkal, kollégáinkkal, ügyfeleinkkel, ismerőseinkkel. Alapesetben a networking a kapcsolatok építéséről és a kapcsolat ápolásáról szól.

Networking.jpg

A networking, mint fontos üzleti képesség:

A networking kezd hihetetlenül fontossá válni számunkra. A tudás, ami pár éve még csak praktikus volt, ma már elengedhetetlen.

De vajon 500 internetes ismerős már a networking koronázatlan királyává tesz minket?

Hogy épülnek ki legjobban a kapcsolatok?

És hogyan tudjuk a legtöbbet kihozni kapcsolatrendszerünkből?

Nemrégiben készült egy kutatás a networking jelenéről, és arról hogy hogyan fog megváltozni a jövőben. A kutatás felmérte az üzleti szereplők hozzáállását a networkinghez. Julia Hobsbawm az Editorial Intelligence megalapítója tett közzé a kutatást a munka és a networking fejlődéséről valamint a jövőjéről 2020-ban.

Az eredmények meglepőek voltak. Az internetes eszközök alkalmazása segíteni fog kapcsolatrendszereink kiépítésében, a kapcsolatok építése és fentartása valószínűleg egyszerűbb lesz mint valaha. Ezek mellett az is kiderült hogy négy szakemberből mindössze három építi rendszeresen kapcsolatrendszerét, és egy egyáltalán nem is foglalkozik ezzel.

Szemtől szembe, vagy virtuálisan:

A nagy többség még mindig a szemtől szembe networking híve, felmérések szerint a megkérdezettek 68%-a választja még mindig a szemtől szembe való találkozást, és 36%-a a virtuális networking modszerek valamelyikét. Hobsbawm szerint a networking segít kiépíteni az emberekben a bizalmat, a megértést, és azt tanácsolja, hogy hetente legalább öt ismerősünkkel találkozzunk, egy kávéra vagy egy ebédre.

Ugyanakkor a networking nem csak az ismerőseinkkel való rendszeres beszélgetésről szól. Egy kapcsolatrendszer akkor sikeres, ha mindig készen állunk segítséget kérni, vagy segítséget nyújtani. Sokan attól tartanak, hogy ezektől a segítségkérésektől válnak teherré a másik számára. Ennek ellenére megtisztelve érezzük magunkat ha valaki éppen tőlönk kér segítséget. Az az igazi kihívás kiváltság, ha képesek vagyunk ilyen kapcsolatokban résztvenni, és ez nem a gyengeség jele, mint ahogy azt sokan gondolják.

Kapcsolatok csak nőknek:

A networking lényege a tudás és tapasztalatcsere. A megkérdezettek 35%-ka mondta, hogy a könnyed klubélet, amikor sokak szerint csak sütit esznek proseccóval és semmi lényegi nem történik, fontos része a kapcsolatépítésnek, ápolásnak.

Egy életen át tartó kapcsolat:

Könnyű alábecsülni a kapcsolatok értékét, de ezek az ismerettségek elengedhetetlenek egy sikeres karrierhez. A networking nem az üzleti lehetőségek biztosításáról szól, hanem információk és hasznos ötletek cseréjéről, és sikeres közös munkakapcsolatok kiépítéséről. Azok akik a networkinget mesterien csinálják, sokkal közelebb kerülnek céljuk eléréséhez.

A networkinggel kapcsolatos kutatás elérhető itt: http://ukcareers.ey.com/beingconnected/



A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr916134048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása