Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Semmibe vesznek nőként? Operáltasd magad férfivá!

2014. október 28. - nagymenő

Miért keresnek a férfiak többet, mint a nők? Miért becsülik meg jobban, miért ismerik el jobban a férfiakat a munkaerőpiacon? Mi az oka annak, hogy nagyon sok területen hitelesebb egy férfi, mint egy nő? Ezekre a kérdésekre évtizedek óta keresik a választ a kutatók, szociológusok és a HR-esek. Eddig hiába. DE MOST ITT A VÁLASZ!

Ben Barres a Stanford Egyetem biológusa. 1955-ben született mint Barbara Barres. A negyvenes éveiben járt, amikor átoperáltatta magát. A nemek közötti, a nőkre nézve hátrányos megkülönböztetést kevesen élik meg olyan egyértelműen, mint Ő. Egyszer az egyik professzora valami nagyon bonyolult számítást bízott rá, de Barbara tökéletesen megoldotta. Erre a professzora csak annyit mondott: "Gratulálok a barátodnak, ügyes munkát végzett!". Egy másik, Ben életét meghatározó mondat már a műtét után hangzott el. Egy konferencián adott elő. A vacsoránál véletlenül meghallotta, hogy a hallgatóságának egyik tagja - aki nem tudta, hogy transznemű - mit mond róla. "Ez a Ben milyen értelmes egy fickó, mennyivel okosabb mint a nővére Barbara!".

ben.jpg

Kristen Schilt az Egy a srácok közül című könyvében tucatnnyi, operáción átesett férfit kérdezett arról, hogy mik a tapasztalataik. Egyikük arról mesélt, hogy még nőként tartott egy előadást. Tényekkel, adatokkal bombázta hallgatóságát. Az előadás végén sokan odamentek hozzá, hogy megkérdezzék: „ Miért ennyire biztos a megállapításaiban?”. Tények és adatok után. Aztán a műtét után egy hasonló előadásán azt tapasztalta, hogy bármit mondhat, mindenki jegyzetel, mindent úgy és ahogyan mondott elfogadtak Tőle, mert FÉRFI.

Nagyon érdekes az is, hogy a bőrszín miként befolyásolja egy ember megítélését. Egy műtéten átesett afroamerikai férfi azt mesélte, hogy míg nőként „kellemetlen fekete asszonyként” beszéltek róla, férfiként „ijesztő fekete ember” lett.

És mi van akkor, ha valaki nővé operáltatja magát?

Joan Roughgarden ugyancsak biológus a Stanford Egyetemen. Amikor megszületett a Jonathan nevet kapta. Férfiként élt egészen az 52-ik születésnapjáig, amikor is Joanként már, mint nőt köszöntötték fel. Elismert szaktekintély az evulúció elméletek területén.

joa.jpg

Joan nem meglepő módon éppen az ellenkezőjét tapasztalta, mint Ben. Ahogy ő ezt a saját tudományos világában tapasztalta, „Egy férfi hiteles mindaddig, amíg az állításának az ellenkezőjét valaki be nem bizonyítja. Egy nő nem lehet hiteles addig, amíg az állításának az igazát mások alá nem támasztják”.

Egy interjúban, Roughgarden arról mesélt, hogy amikor nőként megkérdőjelezett egy számítást, akkor azt gondolták róla, hogy nem érti, férfiként már vitatkoztak vele.

Schilt számára ezek az interjúk és a hozzájuk kapcsolódó kutatások egyértelműen rámutatnak arra, hogy a nemek közötti különbségek, akár a fizetésben, akár a karrierben, akár a szakmai elismertségben sok esetben visszavezethetőek a nemekre vonatkozó sztereotípiákra.

Persze a minta nagyon kicsi, ezért aztán nagyon messzire mutató megállapításokat tenni felelőtlenség. Érdekes ugyanakkor amit Chris Edwards megélt. Ő is kislányként látta meg a napvilágot, de férfiként lett sikeres reklámszakember.  Azt mondta, hogy az ő sikerében közrejátszhatott az a rengeteg tesztoszteron amit a műtét után kapott. Megváltoztatta a viselkedését, határozottabb, magabiztosabb, szókimondóbb lett. Arról nem is beszélve, hogy jobban érezte magát a bőrében férfiként, mint korábban nőként.

Ezek után azt is gondolhatnánk, hogy a férfiből nővé operált interjúalanyok is hasonló tapasztalatokról számoltak be, de NEM.

Joan Roughgarden minderről csak annyit mondott, hogy ezen fölösleges sopánkodni és egy kávéházban elmélkedni arról, hogy milyen a világ. A világ ilyen és kész. A feladata az, hogy ehhez alkalmazkodjon.

jandb.jpg

Kiválasztásban jártas HR szakemberek azt tapasztalják, hogy különösen nehéz helyzetben azok a nők vannak, akik szülés után akarnak újra munkát találni, és közülük is azok, akik korábban vezetők voltak, akik szakmailag képzettek, tapasztaltak.

Számukra speciálist képzést ajánlanak, amelyben felkészítik őket arra, miként kezeljék a NŐI mivoltukból adódó hátrányokat és hogyan fordítsák az előnyükké. 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr886839937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

232323 2014.10.29. 16:54:29

Miért keresnek többet a férfiak úgy általában?

Lehet menni IT-ba dolgozni és abba lehet fejezni a láblógatást, mint bolti eladó/köztisztviselő/stb meg lehet vállalni veszélyes munkákat is.

Ha összehasonlítunk egy 30 éves nőt és egy férfit, akkor valószínűleg a pasinak van 6 év tapasztalata a nőnek meg 3 - mert szült. Ugyanannyit kéne keresniük?
Ha összehasonlítjük őket úgy, hogy nem szült a nő, akkor a nőnek nem fognak kritikusabb (=pénzesebb) pozit adni, mert a kockázat túl nagy: a nő elmehet szülni 2 év múlva...

Egyébként minél jobban védeni akarják a nőket a munkaerőpiacon annál jobban nehezítik meg a dolgukat. Persze gyökkető iq-val ezt nehéz felfogni, megemészteni, belátni.

A nők nem váltogatnak olyan sűrűn munkahelyet, nem kockáztatnak annyit (=kérnek fizuemelést), mint a pasik.

Kb ezekért. Ha én egy profitorientált cég vagyok, akkor csak azért nem fogok kevesebb pénzt adni valakinek, mert pina nőtt a lába közé: egészen más okai vannak és nyilván lehet valamiféle összefüggést találni ezen tulajdonságok között ha valaki nagyon akar, de hát statisztikákkal mindent meg lehet magyarázni - meg az ellenkezőjét is.

Ha egy nő úgy érzi, hogy több pénzt érdemel, akkor ne üljön a seggén, hanem a főnökhöz kopogjon be vagy váltson. Viszont a nők szerintem messze jobban ragaszkodnak a komfortzónájukhoz (=megrekednek a fejlődésben), mint a férfiak.

rptr 2014.10.29. 18:00:46

"Miért keresnek a férfiak többet, mint a nők? Miért becsülik meg jobban, miért ismerik el jobban a férfiakat a munkaerőpiacon?"

a topmodelleknel miert a nok keresnek tobbet a ffiaknal? miert becsulik meg, miert ismerik el jobban a noket ezen a munkaeropiacon?

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.10.29. 18:10:44

A cégek mind hülyék és saját maguk ellen dolgoznak, amikor több fizetést adnak a férfiaknak, mint a nőknek.

Baloldali érték 2014.10.29. 18:34:33

Teljesen érthetetlen módon a feministákat is mindig csak csúcsvezetői/politikusi körökben zavarja a nők hiánya. Pedig zavarhatná mondjuk a bányászok vagy az útépítők körében a férfi túlsúly.

Ott persze nem baj ha versenypiaci alapon a férfiak bizonyulnak jobbnak az adott feladatra...

agyfelmetsző 2014.10.29. 18:48:28

Az, hogy mi mennyit ér vagy ki mennyi fizetést kap, azt a piaci viszonyok döntik el!
Ha azt látnám, hogy a nők több hasznot hoznak a cégnek, akkor kizárólag nőket vennék fel.

Köves D. Gábor 2014.10.29. 19:23:33

De miért éppen férfivé operáltassa magát? Annyi más klassz átoperáltatási célt találhatna... például székláb (Elek király), kutya (Bozzi úr), vagy akár papucs orrán a pamutbojt...

Eh, elcseszett egy világ ez.

Vaszilics Fedor Emánuel 2014.10.29. 20:42:43

Könyörgöm, mondjon már valaki egy konkrét példát arra, hogy hol, melyik cégnél keresnek többet azonos munkakörben, azonos képzettséggel, gyakorlattal stb. rendelkező, azonos színvonalú munkát végző férfiak. Mert amikor ezt kérik, a nők mindig kussolnak mint a szar a fűben.
Olyan van, erre tanú vagyok, hogy azonos munkakörben dolgozó nők azonos fizetésért sokkal könnyebb és kevesebb munkát végeznek. A többi viszont hazugság.

Reszelő Aladár 2014.10.29. 20:59:06

Most akkor az a gond, hogy a nőben a nőt látjuk? Ha igen, akkor el lehet felejteni a sminket, az öltözködést, és lehet kimenni havat lapátolni, defektes kereket cserélni. Nem kell hőbörögni, ha nem engednek előre egy ajtónál, és pláne nem kell furán pillanantani, ha nem adnak át egy ülőhelyet sem. Ja és a klub belépőből is kéretik a teljes árút fizeni, uszodában pedig nincs női öltöző.
Sok, sok, sok megszámlalhatatlan női attribútum. Ez mind az előjoguk. Egyenlőség esetén ezektől mind el lehet búcsúzni, és még akkor is lesz pár régivágású pali, aki mégis előre köszön majd. Rohadék szexisták.

petimegmondja 2014.10.29. 22:09:19

Skandináviában a nők helyzete a munkaerőpiacon sokkal rózsásabb, de még ott sem egyenlőek a férfiakkal. A jelenlegi helyzethez, ahhoz, hogy ezt a társadalom egésze elfogadja magától értetődőnek kellett 50 év.
Nyugat-Európa kb. 30 évvel van lemaradva, mi errefelé kb. 70-el, a tőlünk kelet-délkeleti irányban található társadalmak 200-al.
Mindennek megvan a maga organikus fejlődési üteme.

petimegmondja 2014.10.29. 22:13:03

@petimegmondja:

Minderre tökéletes bizonyíték, hogy '89-90-ben azt hittük 4-5 év alatt ugyan ott leszünk, ahol Ny-Európa.
Mostanra rá kellet jönnünk, hogy a társadalom nagyobbik fele nem bírja az iramot és várhatóan több generációnak ki kell halnia, mire a többség érett lesz egy plurális demokráciára.

232323 2014.10.30. 08:48:41

@petimegmondja: egy példát mondjál csak, hogy hol keresnek többet a férfiak! Csak egyet! És ne légből kapott, részleteket elhallgatott példát! :)

petimegmondja 2014.10.30. 10:36:49

@232323:

Tudod ez statisztika. A statisztikát úgy csinálják, hogy fognak pl. 100-100 nőt és férfit, akik munkaköri leírás szerint ugyan azt csinálják, ugyan abban a beosztásban. Összeadják a fizetésüket, majd elosztják százzal. Eszerint a férfiak átlagfizetése X %-al magasabb, mint a nőké.
Statisztika esetén nincs konkrét példa és nem vizsgálják a részleteket sem.
A statisztikák eredményeinek vizsgálata és magyarázata adott tudományágak művelőinek feladata. Ebben az esetben az okokat vizsgálhatják szociológusok, politológusok és statisztikusok is.
Kérdéseiddel őket ostromold.

232323 2014.10.30. 10:51:59

@petimegmondja: és a nők és a férfiak szerinted ugyanolyan keményen dolgoznak? Lehet. Ugyanannyi tapasztalatuk van? Nem jellemző, mivel leraktak pár kölyköt. Ugyanúgy bevállalják a rázós helyzeteket? Nagyon nem ezt látom, inkább próbálják elkerülni... ezek valahogy mindig férfiaknál kötnek ki.

Képesek csapatokat menedzselni? Néha. Vágynak rá a nők? Ritkán... => keresik a kihívást a nagyobb feladatot? Lófaszt, inkább elüldögélnek a seggükön... én nem ismerek egy igazán karrierista, törtető nőt sem ellenben annál több palit... nem csoda hogy ők magasabb fizut harcolnak ki. Lehet menni előre és nem sírni kell... alanyi jogon lófasz jár mindenkinek a seggébe. :) A nők azért nem harcolnak annyira a zséért, mert náluk nem elvárás az, hogy talicskázzák haza a pénzt, ellenben egy férfitől elvárják, hogy el tudja tartani a családját és a nők számára igenis valahol az értékmérő lett maga az érték. Ezért a férfiak motiváltak, mennek előre, fejlesztik magukat... de ezt megtehetik a nők is ha akarják. Csak nem akarják. Ne gyere azzal, hogy a nők tanultabbak általában véve, mert lehet igaz, csak nézzük meg, hogy mit is értünk alatta. Lófaszmaxi iskolákat, képzéseket és láblógatást. :)

Én azt mondom, hogy férfinak lenni sokkal nagyobb kihívás! :) Nekem 2-3ezer forintos belépőt kell fizetnem, hogy beengedjenek a diszkóba! Hol vannak a jogvédők ilyenkor? Hol vannak az emancipuncik?

De mondok még jobb példát a nagyon irigyelt Svájcból: engem, egyedül érkező férfiként nem engednek be a diszkóba... mert egyedül vagyok. Ha hozok nőt csak akkor. Ha a nő egyedül megy nyilván beengedik. A felkiáltás az, hogy ők vigyáznak arra, hogy ne legyen aránytalanul több férfi a helyen, mert akkor a nők nem érzik jól magukat. Hol vannak a jogvédők ilyenkor? Hol vannak az emancipuncik?

Ennek ellenére nem lennék nő. Egy szép nőnek az életet végignyomni olyan, mintha örökélet-lőszer lenne az FPS játékban auto-aimmel...Én szeretem a kihívást és a GOD módot se kapcsolom be soha... túl unalmas úgy. :)

Hajrá kisasszonyok, lehet beletenni keserves éveket a szakmai fejlődésbe és meglesz a gyümölcse is! Persze tudom, hogy csacsogni, érzelgősködni meg csak bután bemenni a melóhelyre és ellenni egyszerűbb...

232323 2014.10.30. 10:58:06

@232323: és megkérdezném, hogy hány olyan nőt ismertek, akik a rendes 8 órás munkájuk mellett próbálkoznak saját vállalkozással, maszekolással és egyéb dolgokkal?

A férfi ismerőseim nagyobb (50%+) részére jellemző ez. A női ismerőseimre meg nem. -> bár papíron mindkettő 30 éves és lehet hogy mindkettőnek 6 év tapasztalata van, de a figura valójában nem 8 órákat dolgozott (=tanult, fejlődött) hanem 16-ot. Hétvégén meg 20-at. Tehát neki 12-15 év tapasztalata van. A statisztika erről ismét hallgat.
süti beállítások módosítása