Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Belebetegedsz a munkába? Négy eset, amikor fel kell mondanod

2015. február 09. - nagymenő

Ha nincs esélyed előléptetésre, és beteggé tesz a munkahelyi stressz, valószínűleg itt az idő a felmondásra.

Amikor David Miliband brit politikus 2013-ban abbahagyta pályafutását, sokan csak a szemöldöküket ráncolták. Hogy ez egy jól időzített, és megfontolt döntés volt-e, ami lehetőséget teremtett neki egy új, jobb élethez? Ezt véglegesen csak az idő döntheti el, az biztos, hogy egy stabil munkahelyet otthagyni egy jobb állás reményében veszélyes. De vannak olyan esetek, ahol megéri vállalni a kockázatot - véli a Manpower Magyarország szakértője Fülöp Zuszsa.

stresz_1.jpg

Belebetegedsz a munkába

A munka, és a magánélet közti egyensúlyt megtalálni nem egyszerű, és ha még elég szerencsés is vagy ahhoz, hogy pontosan 5:00-kor kilépj az irodád ajtaján, még akkor sem garantált, hogy a munkahelyi stressz azonnal eltűnik. Természetesen mindenkivel előfordul, hogy egy időre megnő a munkahelyi nyomás, hogy keményebben, vagy tovább kell dolgozni, de ha ez az egészségedet veszélyezteti, mind mentálisan, mind testileg, akkor biztos lehetsz benne, hogy túl messze mentél. Az egészség egyszerűen fontosabb annál, hogy kockáztassuk.

Ha nincs lehetőséged előrébb lépni

Mindig lesznek emberek, akiknek fontosabb feljebb kerülni a ranglétrán, mint másoknak, de azoknak, akiknek nagy terveik vannak a jövővel kapcsolatban, semmi nem lehet annyira frusztráló, mint egy munka, ami nem vezet sehova. Egy ilyen munka a motiváció, és az önbizalom hiányához vezethet. Mielőtt egy munkahely mellett döntesz, biztosnak kell lenned abban, hogy nincs jobb lehetőséged. A főnökök nem gondolatolvasók. Gyakran csak a saját céljaikat tartják szem előtt, és nem tudnak teljesen odafigyelni másokéra. Beszélgetned kell velük arról, hogy mik a céljaid, hogy hová akarsz eljutni, és arról, hogy mindezt hogyan érheted el.

Hiányzik a szenvedély ahhoz, hogy a legjobban tudj teljesíteni

Sok ember csak úgy belecsöppen egy állásba, vagy iparágba, ahelyett, hogy tudatosan választana a lehetőségek közül. Ez van, hogy jól sül el, de nagyobb eséllyel vezet ahhoz, hogy néhány év munka után egyre távolabb kerül egymástól a munkához fűzött elvárás, és az, amit a munka tényleg adni tud. Ennek az oka az, hogy ameddig nem vagy elég motivált, és nem találod a helyed az iparágban, addig mások jobban fognak teljesíteni. Mielőtt úgy döntesz, hogy emiatt váltasz szakmát, fontos hogy tisztában legyél a saját értékeiddel, és azzal, hogy mit vársz el egy ideális munkahelytől. Gondold át, hogy ezek hogyan segíthetnek.

Ha a másik lehetőség túl csábító

Van, hogy egy állás túlságosan vonzó. Lehet, hogy valaki sokkal jobb lehetőséget kínál, fizetésemelést, vagy jobb elhelyezkedést, amit a jelenlegi munkahelyeden nem kapsz meg. Ebben az esetben lehet, hogy jobb vállalni a kockázatot, de fontos hogy járj utána az ajánlatnak. Próbálj meg tárgyilagosan tekinteni az új lehetőségre, mert nem biztos, hogy jobb a jelenlegi állásodnál. Tényleg azt kínálják, amit szeretnél, vagy csak egy kényelmes menekülőútnak látszik? Az utóbbi valószínűleg még több elégedetlenséghez vezet.

Fontos tudni a különbséget egy rossz nap, és egy méllyebbről eredő proobléma között, ha erre képes vagy, az az első lépést jelentheti egy jól megfontolt, helyes döntés felé. Ne dönts elhamarkodottan, adj magadnak időt, hogy megfigyeld a jelenlegi munkahelyed pozitív, és negatív tulajdonságait, ez segíthet a döntésben. 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr77155633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túrós (törölt) 2015.02.10. 17:12:34

Ha a másik lehetőség túl csábító

ez teljesen egyértelmű

Az összes többihez meg annyit hogy elég kevés ember tudja megválogatni az álommelót magának.

n3spr3ss0 2015.02.10. 18:25:17

Én szeretnék olyan alkalmazottat találni,aki tud is dolgozni.

Dr. Sör Kálmán · http://www.itallexikon.hu 2015.02.10. 19:07:49

Tom Sowell mondta, hogy nincs "dead end job" , mert a munka produktivitása a döntő, ő pedig az élete nagy részében ilyen munkahelyekkel rendelkezett.

avocado_ 2015.02.10. 21:28:28

@nespresso: Ha már jóideje nem tudsz találni akkor lehet hogy az elvárásaid kicsit túl magasak. Napi 14-et senki nem fog neked robotolni minimálért.

shred 2015.02.10. 21:39:45

Munkavállalóként nálam az nyírja ki a leginkább a motivációt, ha a munkaeszközök, a céges infrastruktúra hibái miatt nem tudok haladni, és gyakorlatilag folyamatos debugging módban töltöm az időt. Egy darabig belefér, toleráns vagyok, de hosszú távon letöri a lelkesedésemet.

különvélemény2 2015.02.10. 21:53:47

A magyar munkahelyek 95-98%-a olyan,amiből valamilyen igazolható ok miatt ki lehetne lépni, ez van...

különvélemény2 2015.02.10. 22:00:12

@nespresso:
Ilyen névvel nyilván az olyan sales balfaxokat keresed, akik elhitetik az idióta vevővel, hogy a te vízforrralód ér 30K-t és a totál átlagos kávéd ér 15K-t per kiló...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.02.11. 09:07:40

Jók ezek az írjunk egyértelmű dolgokat posztok. #nem

micsoda? 2015.02.11. 14:28:54

Felmondtam én is, amikor a rendszerváltáskor előjöttek az addig megbújó élősködök. Többre tartottam magamat a munkában, mint azok akik egyszer csak dirigálni kezdtek. Ami fontos, hogy a családom is mellém állt. Nem bántam meg. Akinek van tartása, tudása, ne féljen változtatni.

5.eset. Ne maradj ott, ahol a nálad gyengébb képességű főnők dirigál, mert gyomorbeteg leszel:)

JanDítě 2015.02.15. 12:05:20

egyelőre még nincs jobb lehetőség.a másik három stimmel sajnos.de azon vagyok hogy megtaláljam a jobb lehetőséget

efi 2015.02.15. 21:51:13

"Ha nincs lehetőséged előrébb lépni"
Mivel főnök 10-szer annyi van, mint beosztott, 9 ember mindig megszívja.
süti beállítások módosítása