Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Stresszes vagy nyugis a szakmád? Attól függ, hol…

2015. február 24. - nagymenő

A Forbes magazin évről évre elkészíti Amerika leginkább, és legkevésbé stresszes munkaköreinek listáját. Hasonló összeállítást készített pár éve a GFK Magyarországon is, igaz, itt nem a konkrét szakmákat, hanem az egyes iparágakat vizsgálták. A felmérésből kiderült, hogy tíz magyar munkavállalóból 8 szenved a stressztől. Bár az amerikai és a hazai lista nem teljesen egyforma szempontok alapján készült, elég egyértelműen látszik, hogy köszönőviszonyban sincsenek egymással.

Ezek 2015 legstresszesebb szakmái az Egyesült Államokban:

  1.      tűzoltó
  2.      sorkatona
  3.      katonatiszt
  4.      pilóta
  5.      rendőr
  6.      színész
  7.      televíziós műsorvezető
  8.      rendezvényszervező
  9.      fotóriporter
  10.   újságíró

És a legnyugisabbak:

  1.      fodrász
  2.      fül-orr-gégész
  3.      egyetemi tanár
  4.      egészségügyi adatkezelő
  5.      ékszerész
  6.      orvosi labortechnikus
  7.      szabó
  8.      dietetikus
  9.      könyvtáros
  10.   targoncás

És végül a néhány évvel ezelőtti magyar felmérés eredménye a legstresszesebb területekről:

  1.      informatika
  2.      egészségügy
  3.      műszaki területek
  4.      sales és marketing
  5.      oktatás
  6.      pénzügy
  7.      humán erőforrás
  8.      üzemeltetés
  9.      termelés
  10.   papság

És ha csak most lettél igazán stresszes, itt egy kis jógagyakorlat, próbáld ki!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr687211321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WebZ 2015.02.24. 16:22:15

@odamondó: A programozók, illetve webfejlesztők nevében tudok nyilatkozni. Általában nagyon leterheltek a programozók és ezzel párhuzamosan jóval kevesebb fizetést kapnak, mint akár fejlettebb EU tagállamokban, vagy nyugaton. Mivel sokan nyomott árakkal dolgoznak, ezért az ügyfél kör sem éppen mindig az értelmiségből jön, ezért az ügyfél kapcsolattartás is egy plusz stressz faktor lehet. A többi problémát majd sorolják a kollégák.

odamondó 2015.02.24. 19:12:49

@WebZ: leterheltség azt jelenti, hogy az embernek dolgoznia kell. Ez általában minden normális munkahelyen megvalósul. Attól lesz egy munka extrán stresszes, hogy extra stressz faktorok is vannak pl. életet mentesz, olyan határidőre dolgozol amik emberek életét befolyásolja stb stb.

Az amerikai top 10 azért elég jóra sikerült.

Egy informatikusnak is természetesen stresszes az élete ezt nem tagadom mert vannak elvárások ahogy írod ügyfél is van stb, de véleményem szerint nincs olyan extra stressz forrás ami indokolna egy top10es helyet főleg nem az elsőt.

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.24. 19:22:47

A papot értem, nehogy rájöjjenek, hogy tapizzák a sekrestyés fiukat. :)

2015.02.24. 23:37:00

Nagyon jót nevettem, hogy a top tízben a rendőrök nincsenek benne. Hiába na, trafipaxozni, autóst basztatni azért nem olyan izgis.

Az IT telitalálat. Folyamatosan változó szakma követelményeit teljesíteni, tudást naprakészen tartani. Sok a túlóra, sok a felelősség, zéró megbecsülés mellett.

ropile 2015.02.25. 07:42:05

IT hez annyit meg, hogy a tulora sokszor nem elore tervezett, hanem ad hoc alakul ki.

2015.04.05. 01:19:38

@odamondó: "de véleményem szerint nincs olyan extra stressz forrás ami indokolna egy top10es helyet főleg nem az elsőt."

Ne csak az átlagos irodai infósra gondolj, aki 8-5-ig vakargatja a zacskóját, és néha kicserél egy festékpatront a nyomtatóba.... gondolj például azokra az emberekre, akik olyan infrastruktúrát istápolnak, amelyeknek egyszerűen nonsztop működniük kell, mert ha hiba van rögtön pánikkáosz lesz, és az eset bekerül a fél hetes hírekbe... egy ilyen munkakör azért elég stresszes bír lenni.
süti beállítások módosítása