Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Már a görögök is Londonba mennek, hogy elvegyék a magyarok munkáját!

2015. július 14. - nagymenő

Évekbe is telhet, míg kiderül, hogyan hat az újabb görög válság a munkaerőpiacra. A munkát keresők reakciói azonban már most egyértelműek.

london-bus-stop.jpg

2013-hoz képest 36,6%-kal csökkent a görögországi álláskeresők száma. Ugyan ebben az időszakban Németországban csaknem megduplázódott, míg Nagy-Britanniában több mint 10%-kal nőtt.

Miközben az otthon munkát kereső görögök száma jelentősen visszaesett, megduplázódott azoké, akik máshol keresnék a boldogulást. A top 5 célország listája nem meglepő: Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Németország, Svájc és Kanada a legnépszerűbb úti cél.

Az elmúlt hónapban a görög álláskeresők 30%-a meg sem próbált otthon munkát találni, bár bizonyos szakmákban lenne kereslet a jó szakemberekre. Májusban a csak külföldi állást keresők aránya még jóval alacsonyabb, 15%-os volt. A bizonytalan gazdasági és politikai helyzet miatt viszont a jól képzett fiatalok nem mernek kockáztatni.

A külföldi állást keresők közül a legtöbben a fogorvosként, mérnökként, grafikusként és informatikusként szeretnének elhelyezkedni, és ezekben a szakmákban van is esélyük rá, hogy biztos, jól fizető állást találjanak. Az utóbbi hetekben megugrott azoknak a száma is, akik közgazdasági, pénzügyi területen vállalnának külföldi munkát.

Hogy a mostani válságnak milyen következményei lesznek Görögország gazdaságára öt vagy tíz év múlva, teljesen kiszámíthatatlan. Egy biztos: a pénzügyi krízis mellett az agyelszívás következményeivel is számolniuk kell a görögöknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr187627898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása