Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

10 munkahelyi trend, amiről sokat hallunk majd az idén

2016. január 13. - nagymenő

Dan Schwabel, a Future Workplace kutatási igazgatója minden évben „megjósolja” az új esztendő munkaerő-piaci trendjeit. Eddigi előrejelzései beváltak, így érdemes végigböngészni a 2016-os listát is. Igaz, az előrejelzés az Egyesült Államokra vonatkozik.

  1. Elfogadottá válnak a „bumeráng munkavállalók”

Bumeráng munkavállalóknak azokat nevezik, akik elhagyják ugyan állásukat, de később visszatérnek. Korábban a cégek 48%-a egyenesen tiltotta, hogy olyan munkavállalót alkalmazzanak a cégnél, aki korábban ott dolgozott, de kilépett. Ma viszont a vállalkozások 76%-nál visszavárják azokat, akik családi okok, tanulmányok, vagy egyszerűen kikapcsolódás, kalandvágy miatt egy időre kiléptek. A rugalmasság oka a szakemberhiány. A cégek örülnek, ha megfelelő embert találnak a feladatok elvégzésére, az újraalkalmazással pedig sokat spórolhatnak. A régi-új munkavállalóknak nem kell elmagyarázni a szakmai feladatokat, ráadásul a céges kultúrával, szokásokkal is tisztában vannak, így beilleszkedésük sokkal könnyebben megy.

  1. Jön az új generáció

2016-ban több mint 3,6 millió „baby boomer” (1946 és 1964 között születettek) megy nyugdíjba az USA-ban. A vezetők nagy része eddig közülük került ki, de a generációváltás mostanra elkerülhetetlen. Jönnek az Y-ok, vagyis azok, akik a nyolcvanas évek és a 2000-es évek eleje között születtek. Közülük akár minden negyedik vezetővé válhat. Ez a vezetői stílus változását is jelenti. Míg az előző generáció az autokrata stílus híve, a fiatalokat kevésbé érdekli a céges hierarchia. Ők bátorítják a munkavállalókat, támogatják az egyéni ötleteket, sokszor fontosabbnak érzik azt, hogy a cégnek milyen hatása van a társadalomra, mint magát a profitot.

  1. Rugalmas munkahelyek

40 órás munkahét? Felejtsük el! A feladat megoldása a fontos, nem a blokkoló óra. Nem újdonság, évek óta ebbe az irányba mutatnak a folyamatok, a vitáknak azonban az idén sem lesz vége. Az persze, hogy a fix munkaidő egyre kevésbé általános, nem azt jelenti, hogy a munkavállalók kevesebbet dolgoznak. A vezetők 64%-a ugyanis elvárja, hogy az alkalmazottak bármikor, bárhol elérhetőek legyenek. Vagyis a rugalmasság sokszor épp az ellenkező hatást váltja ki, mint azt elsőre gondolnánk. Egy felmérés szerint az amerikai munkavállalók több mint fele érzi úgy, hogy kiégett.

  1. Megjelenik a munkahelyeken a „viselhető technológia”

A legtöbb munkahelyen ugyan még nem veszik komolyan, de a „viselhető technológia” robbanásszerű terjedésére kell számítani. A munkahelyeken megjelenik az úgynevezett „Z generáció”, vagyis a XXI. század gyermekei. Felmérések szerint 71%-uk használná szívesen a viselhető eszközöket. Ezek az eszközök a munkahelyeken kiválóan alkalmasak a produktivitás mérésére. Ráadásul méginkább elavulttá teszik a munkaidő fogalmát. Általuk tényleg bárki elérhető a nap 24 órájában.

  1. Ég veletek, unalmas irodák!

Az iroda-design az elmúlt években robbanásszerű változáson ment keresztül. Míg eddig leginkább a nagy IT cégekre volt jellemző, hogy a munkatársak kényelmét szolgáló és kreativitást serkentő környezetet igyekeztek teremteni, a trend gyorsan átszivárog más területekre is. A vonzó irodai környezetnek ugyanis komoly szerepe lehet a legjobb munkaerő elcsábításában és megtartásában.

  1. Fokozódik az automatizálás

Kisebb költség, nagyobb termelékenység. Ez az alapvető oka annak, hogy a cégek a lehető legtöbb munkafolyamatot automatizálni akarják. Ez eddig is így volt, a folyamat azonban felgyorsulhat a bérek és az egészségbiztosítás összegének növekedése miatt. A gépek az eddig tipikusan ember-igényes munkakörökben is megjelennek, elég, ha csak a nagy áruházak önkiszolgáló kasszáira gondolunk, vagy arra, hogy a McDonalds európában már 7000 olyan érintőképernyőt állított munkába, amely felveszi a vevők rendelését.

  1. A Z generáció első képviselői megjelennek a munkaerő piacon

Tudják, mi az a recesszió, nyögik a diákhitelt, de talán épp ezért több bennük a vállalkozókedv, mint a korábban születettekben. Lojálisabbak, realistábbak, rugalmasabbak. Mivel számukra csak most kezdődik a kaland a munkaerőpiacon, mentorokat, támogatókat keresnek. Számukra a technológia használata és fejlődésének követése nem jelent kihívást. 45%-uk úgy látja, igazi kaland lenne a szüleik korosztályával együtt dolgozni.

  1. Egyre többen választják az állandó munkahely helyett a szabadúszó létet

Egyes becslések szerint 2020-ra az amerikaiak 40%-a saját maga főnöke lesz. Bizonyos szakmákban eddig is élt ez a trend, azonban a technológia fejlődésének köszönhetően egyre gyorsabban terjed. Mára akár egy sofőr is lehet önfoglalkoztató – gondoljunk csak például az Uber sikerére.

  1. A szülési szabadság meghosszabbítása

Jön a következő baby boom! – legalábbis Amerikában ezt jósolják a demográfusok. Jelenleg az USA-ban a cégek mindössze 1%-a engedi hosszú szülési szabadságra az alkalmazottakat, ugyanakkor a munkavállalók 64%-a véli úgy, hogy erre nagy szükség lenne. Az IT cégek a hosszú szülési szabadság engedélyezésében ismét élen járnak. Ráadásul a szülési szabadságra nem csupán a nők tartanának igényt. Sok esetben az apa szeretne otthon maradni, mivel a családban a nő keres jobban. Az idén ezen a területen is komoly változások indulhatnak el.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr828268362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köldök_szösz 2016.01.14. 17:36:46

Hát a 40 órás munkahét valóban elég borzalmas tud lenni.
Bár nem tudom hogy Magyarországon ezek a trendek hol fognak bejönni de az az érzésem hogy a külföldi multicégeken kívül leginkább sehol.
süti beállítások módosítása