Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

A tíz legjobb munkalehetőség nyugdíjasoknak

2016. március 04. - nagymenő

Napról napra jelennek meg az újabb tanulmányok arról, hogy a nyugdíjasok egyre jobb esélyekkel találnak munkát. És persze egyre többen keresnek is. Az okok sokrétűek: egyrészt a szakképzett munkaerő hiánya komoly gondot okoz a munkaadóknak, másrészt nő az átlagéletkor, és ezzel párhuzamosan az egészségben eltöltött évek száma is. Semmi nem indokolja tehát, hogy ha egy szellemi- és fizikai szempontból tökéletes kondícióban lévő ember visszavonuljon.

Az aktivitást, a munkát, a hasznosság érzését nagyon sokan igénylik idős korban is. Bár a felmérések szerint ezek az első számú szempontok azoknál, akik nyugdíjas éveikben dolgozni akarnak, természetesen a pénz sem mellékes. A Forbes megjelentetett egy toplistát azokról a munkakörökről, ahol tárt karokkal várják az idősebb korosztály képviselőit.

nyugger.jpg

10. Két kézzel kapkodnak például a nyugdíjas nővérek után a kórházak, a rendelők, de az otthoni ápolásban is szívesen látják őket. Részidős munkára is van lehetőség ebben a szakmában, akkora a hiány. Utóbbi területen az óradíj 60 dollár is lehet.

9. Az otthoni ápolás az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat az Egyesült Államokban. Az is találhat állást – akár szervezeteken keresztül, akár a saját szomszédságában – aki nem rendelkezik egészségügyi végzettséggel. Sokan keresnek olyan munkaerőt, aki a háztartási feladatokat elvégzi, leveszi az idős, beteg emberek válláról az ügyintézés terhét, egyszóval a mindennapos problémák megoldásában segít. Az otthoni segítőknek egy éves tanfolyam is van, ennek elvégzése után az éves fizetés 32000 és 52000 dollár között mozog.

8. Nyugdíjas könyvelőknek, azoknak, akik nem félnek a számoktól ideális választás az adóbevallás készítése. Igaz, ez szezonális munka, januártól áprilisig jelent elfoglaltságot, de ez idő alatt 30 dolláros órabért lehet kérni. Könyvelői végzettség nem feltétlenül szükséges, ám a munka regisztrációhoz és vizsgához kötött.

7. Az alkalmi munka változatlanul népszerű, ám eddig jellemzően azok keresték, akik állandó munkahely helyett kénytelenek voltak beérni ezzel a lehetőséggel. Egy nyugdíjasnak viszont ideális lehet, ha regisztrál egy munkaerő kölcsönző cégnél, ahol egy-egy konkrét feladatra, meghatározott időre közvetítik ki. Ez a forma kötetlenebb, így vannak időszakok, amikor dolgozóként, és vannak, amikor klasszikus nyugdíjasként tölthetik a mindennapjaikat.

6. Miért kellene minden üzletben fiatal lányoknak állniuk a pult mögött? Vannak cégek szép számmal, amelyek kifejezetten az idősebb korosztályt célozzák termékeikkel. Ráadásul bolti eladóként szintén sok helyen van lehetőség arra, hogy részmunkaidőben dolgozzunk. Az átlagos fizetés óránként 13 dollár körül van, de előny az is, hogy az üzlettulajdonosok többnyire kedvezményt adnak a saját alkalmazottaiknak. Ez a fajta munka a leginkább azoknak való, akik azért nem akarnak otthon maradni nyugdíjasként, mert hiányolnák az emberek társaságát.

5. Bár az online kézműves oldalakat leginkább a fiatalok használják, egyre több ügyes kezű nagymama is árusít a neten. Mindenki odavan a pulóvertől, amit az unokájának kötött? Az egyedi, kézzel készült holmiknak egyre nagyobb keletje van. Az etsy-n például bármit el lehet adni: ékszert, ruhát, festményt, fafaragást, rongybabát. Hobbiból nagy pénzt általában nem lehet csinálni, egyrészt jó szórakozás, másrészt kötetlen, harmadrészt a mennyiségtől és a minőségtől függően azért nyugdíj kiegészítésnek egyáltalán nem rossz.

4. Nyugdíjas pedagógusoknak egészen kézenfekvő lehetőség a különórák, korrepetálások tartása. Az óradíjak 10 és 24 dollár között mozognak, de egy matek, idegen nyelv vagy természettudomány tanár ennél többet is elkérhet. Tanítványokat találni pedig ismét ott van a net, számtalan magántanár kereső oldallal.

3. Amerikában az állami cégek is várják a nyugdíjasokat. Ezt bizonyítja az is, hogy a posta legidősebb dolgozója nemrégiben 95 évesen hagyta ott végleg munkahelyét. Mivel a baby-boomer korosztály nyugdíjazásával a következő években az állami cégek alkalmazottainak 30%-a vonul nyugdíjba, ezeken a területeken is egyre nagyobb szükség lesz a tovább dolgozókra illetve a visszatérőkre.

2. Amíg a feleség kötöget, és a neten árulja, az ezermester férje villanyt, vízvezetéket szerel. Szakmunkásokból is nagyon nagy a hiány, így az egy-egy területhez értő nyugdíjas szakemberek akár heti egy-két nap munkával is komoly nyugdíj kiegészítésre tehetnek szert, akár 50 dolláros óradíjjal.

1. Vannak, akik egész életükben jól kerestek vezetőként, jogászként, pénzügyi tanácsadóként, így a megélhetéssel nyugdíjas korukban sincsen gondjuk. Lehet azonban, hogy a heti négy golf és három nap kertészkedés mégsem jelent kellő mentális stimulációt. A tapasztalat, segítség, szaktudás mindig jól jön a civil szervezeteknek. Ami az utóbbiaknak felbecsülhetetlen segítség, egy nyugdíjasnak a hasznosság érzése, vagyis mindenki nyer.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr818443106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.03.04. 12:32:36

Az egészségben eltöltött évek száma Magyarországon nem nő olyan egyértelműen, mint Amerikában.

2016.03.05. 09:39:53

Bármennyire elképzelhetetlen, egy nyugdíjas is volt valami és valaki valaha. Volt szakmája, akár több is. De abban a pillanatban, hogy nyugdíjas korú lesz, már elveszi a szegény fiatalok munkáját ezért takarodjon el cselédnek. Hát persze, mi mást is csinálhatna, mint pelenkázzon aggastyánokat, vezessen háztartást, álljon a pult mögött. Hisz nyugdíjas, örüljön, hogy nem lesz kötelező az eutanázia.
Mindenki nyugodjon meg, az életkornácizmus el fog jutni arra a szintre, hogy az lesz. A cikk írója készülhet.

Alick 2016.03.05. 10:25:32

@Hortenz: A közeljövőben a nyugdíjkorhatár emelése várható mindenhol, ahol öregszik a népesség. Ugyanakkor az automatizálás miatt a mai munkahelyek 30-40 %-as megszűnik az elkövetkező évtizedekben.
Na erre kössünk csomót!

fuszujka 2016.03.05. 10:27:22

@Hortenz: Abban a világban élünk, amikor a fiataloknak is alig jut munka. És tetszik-nem tetszik, igazságtalanság, hogy egy olyan vegye el a lehetőséget, aki kap alapjuttatást az államtól egyébként is.

Más: egyébként én a helyedben nem félnék, mivel pl. pont Magyarország népessége drasztikusan fogyóban van, nagy valószínűséggel a mi korosztályunk (20-as, 30-as, sőt akár a 40-es is) majd még 70 évesen is dolgozni fog, mert szüksége lesz rá az ország gazdaságának.

2016.03.05. 11:03:31

@fuszujka: Magyarországon nem lesz nyugdíj, nem az országnak lesz szüksége a nyugdíjasok munkájára, hanem a nyugdíjasoknak lesz szüksége munkára. A technológiai fejlődés és automatizálás teljesen más munkaköröket teremt majd, a ma létező munkakörök jó részét felszámolja. A magyarországi népességfogyás önmagában nem tragédia, ez az ország mérete, európai gazdaságban betöltött szerep alapján, 7-8 millió emberrel vígan ellenne. Az a baj, hogy a csökkenő népességen belül a selejt aránya nő. Rejtett erőforrások, ők meg megválasztják az etatista, gondoskodást ígérő, jövőt felélő, mindent ellopó politikusokat, akik ma is hatalmon vannak.

A nyugdíjkorhatár emelésének fő célja, hogy az ember meghaljon, mielőtt nyugdíjassá válhatna vagy nyugdíjba vonulása után nem sokkal.

Akinek van esze, az függetleníti magát Magyarországtól.

Egy jó pár dolog van Magyarországon: olcsó az ingatlan, nincsenek mohamedánok és négerek.

Pilotax 2016.03.05. 11:11:18

@fuszujka: Nem juttatást kap a nyugdíjas, hanem sok évtizeden keresztül a kötelezően befizetett járulékát kapja vissza nyugellátásként.
A nyugdíjkorhatárt pedig mindig hozzáigazítják a változó átlagéletkorhoz - ez eufemizmus, úgyhogy azt jelenti, hogy emelik - . A politikusok mindig gondosan úgy állapítják meg azt, hogy az átlagéletkort megélő ember szemszögéből nézve az nehogy "nyereséggel" jöjjön abból ki. Persze tudjuk a statisztika olyan mint a bikini, sok mindent megmutat de a lényeget eltakarja.

2016.03.05. 11:11:36

Az amerikai munkaerőpiac más, mint a magyar. Alig van fizetett szabadság, de ha valaki sokáig dolgozik az adott cégnél, nő az órabére, kap juttatásokat (eü biztosítás, nyugdíj). Egy jó szakmunkás igen jól kereshet, hegesztő, ács, vízvezeték-szerelő, válogathat a munkák közt és eltart egy családot. Ellenben egy olyan fiatal, aki százezer dolláros adósságokba veri magát, hogy főiskolára járhasson, diplomázás után esetleg csak valami minimálbéres munkát tud majd megcsípni, ha szerencséje van. Nekik az egész életük szívás lesz, nem beszélve az öregkorukról.

2016.03.05. 11:21:19

@Pilotax: "Nem juttatást kap a nyugdíjas, hanem sok évtizeden keresztül a kötelezően befizetett járulékát kapja vissza nyugellátásként." - a nyugdíj nem a nyugdíjas befizetett pénze, hanem az éppen adózóktól beszedett pénz. Felosztó-kiróvó rendszer. Ez egy piramisjáték. Ezt ellensúlyozta volna a magánnyugdíj pénztár, de azt sikeresen szétlopták. A jövő az, hogy 70-75 évesen lehet majd esetleg nyugdíjba menni, de fiataloknak ezért nem lesz munkájuk, viszont a munkáltatók nem fognak 50-60 éveseket a jövőben se felvenni. Ez egy elég nagy szívás lesz. Kivéve az állami alkalmazottaknak, ők kicsit védve lesznek, de ők azok, akik semmi értéket sem állítanak elő. Élősködnek a termelő rétegen.

2016.03.05. 11:58:43

@fuszujka: Mindenki olyan munkát végezzen, amihez ért, amit szeret és amilyet tud. Nemtől, bőrszíntől és ÉLETKORTÓL függetlenül. A nyugdíjaskorúak is megküzdöttek fiatal korukban a jó munkáért. De nehogymár az életkor feljogosítson bárkit valamilyen előnyhöz! Hogy az idősebbeknek át kell adni a helyüket fiataloknak csupán az életkoruk miatt, annak ellenére, hogy el tudják végezni, éppen olyan diszkrimináció, mint bármilyen más hátrányos megkülönböztetés!
Az életkornácizmusra a legfőbb bizonyíték, hogy egy nyugger akkor is útban van, ha dolgozok, akkor is ha lógatja a lábát otthon és eltartatja magát.
Beteg világban élünk.

Kicknick 2016.03.05. 12:25:02

@fuszujka: ja, kulimunka alig jut, szakember meg sehol. Tessék tanulni, vannak hiányszakmák. Persze a fiatalok kigazán rájöhetnének magunkól is hogy pl nyelvtanulás nélkül lószart sem érnek. Pont minap irta a zindex hogy 50% alatt van a fiatalok között a nyelvet beszélők aránya, akkor mit sirnak?
Ha megbüfészakot végeznek akkor ne sirjanak nekem hogy nincs munka, tessék márnöknek vagy szakmunkásnak menni....ja, hogy az nem olyan divatos? Mindjárt sirok...

@Alick: mégis melyik szakmák fognak eltűnni, van listád?

Kicknick 2016.03.05. 12:28:34

@karandash: " a nyugdíj nem a nyugdíjas befizetett pénze, hanem az éppen adózóktól beszedett pénz"
Igy is lehet nézni...mivel szájjelbarmolták a magánnyugdijpénztári kezdeményezést. Viszont nehogy má megköszönjem majd 30 év múlva a fiataloknak hogy kapok nyugdijat, mikor tőlem levonják/levonták 40-50 évig...

Peetee 2016.03.05. 13:25:21

Bárki, aki az USA-ban nyugdíjas, most hasznos tippeket kapott magyar nyelven. Ez egyszerűen csodálatos, a legngyobb hiánypótlás amit idén eddig láttam. Sok amerika nyugdíjas olvassa ezt a blogot?

Alick 2016.03.05. 15:45:42

@Kicknick: a probléma onnan kezdődik, hogy a lakosság kb. 30 %-a (hasonló arányban tőlünk nyugatabbra is) eleve nehezen képezhető kvalifikáltabb munkára, mint pl. a földművelés vagy a betanított munka. A gépesítés tovább ront ezen a helyzeten.
De várható az is, hogy pl. a fuvarozásban már nem az Uber lesz probléma, hanem általában automatizált közúti szállítás. Az egyszerűbb szolgáltatási tevékenységek is kiválthatóak lesznek gépesített megoldásokkal. A munkaerőpiaci keresleti össze fog szűkülni a nem magasan kvalifikált munkakörökben, az ilyenekre pedig sokan eleve nem lesznek alkalmasak.

Advanced Flight 2016.03.06. 00:05:13

@karandash: Ezt ellensúlyozta volna a magánnyugdíj pénztár, de azt sikeresen szétlopták.

Nem ellensúlyozta, hiszen az oda elkülönített pénzt folyamatosan pótolni kellett, hitelből, ugyanis a nyugdíjakat fizetni kellett. Ez az egész egy elbaszott, ostoba konstrukció volt, amit a Világbank talált ki és utóbb el is ismerték, hogy bukovári, csak nekünk muszáj volt rögtön jelentkezni kísérleti nyúlnak.

atomtudós 2016.03.06. 09:00:12

Kéne egy hasonló cikk a magyar állapotokról is, mert ez (így magyarul) kevés embernek hasznos.

Pilotax 2016.03.06. 09:11:34

@karandash: Nézőpont kérdése, hogy kinek a pénze. A nyugdíjas szempontjából a visszakapott járuléka, az aktív dolgozó szempontjából az általa befizetett járadék. A nyugdíjas a Te meg a mások szüleinek meg nagyszüleinek fizette a járulékát, a mai aktív ember meg a nyugdíjasnak. Nem ideális egy helyzet de pillanatnyilag nincs jobb.
Azon kellene dolgozni a politikusoknak meg a szakértőknek, hogy fenntarthatóvá alakítsuk a nyugdíjrendszert.
Az általad képviselt és sajnos nem egyedüli vélemény csak arra jó, hogy a generációs ellentéteket fölöslegesen gerjessze.
Az ún. magánnyugdíjpénztár soha nem volt igazi magánnyugdíjpénztár. Az oda irányított összeg hiányzik azoknak a nyugdíjalapjából akiknek vagy nem volt módjuk, vagy nem volt értelme ide irányítani ezt az összeget, mert 20 vagy kevesebb év volt hátra a nyugdíjazásáig és sokkal rosszabbul járt volna akkor ha ezt vállalja. (Amikor lehetséges volt választani én 42 éves voltam, kiszámoltattam hozzáértővel, hogy pl. nekem már nincs értelme belépnem ebbe a rendszerbe, mert akkor kevesebb lett volna a két nyugdíj - úm. állami és magánnyugdíj együtt- mintha a régi rendszerben maradtam volna. Nekem a nyugdíjjárulékom teljes összegét az állami nyugdíjalapba kellett fizetnem, Te pedig ennek az összegnek a (Jól emlékszem?) 8%-át a magadévá tetted.
Holott ha Te is odafizetted volna ezt a 8%-ot akkor nekem meg a többi nyugdíjasnak is ennyivel lehetett volna korrigálni a nyugellátását. Ez pont olyan mintha a boltban Te 8 %-al olcsóbban vásárolhatnál mert fiatalabb vagy.Szerinted ez így igazságos?
Ez akkor lett volna valódi magánnyugdíj ha az államiba mindenki egyformán fizet be, és aki magánnyugdíjat szeretne az fizessen érte külön. Így csak azok lettek megcsapolva a megrövidített nyugdíjalappal akiknek nem lehetett, vagy nem volt értelme ennek a típusú befizetésnek.
Az állami alkalmazottakról írt blődlid pedig hülyeség. Szerinted meg tudnál lenni egészségügy, oktatás, rendőrség, honvédelem, stb nélkül. Persze lehetne, de az milyen lenne szerinted, ha neked magadnak kellene megvédened magadat mondjuk a bűnözőktől, milyen hatékonyságú lenne az? Vagy Te oktatnád a saját gyerekeidet? Rossz rágondolni milyen eredményes lehetnél?
No ennyit az értéket nem teremtő állami alkalmazottakról. Te ha a versenyszférában dolgozol akkor annyit kereshetsz amennyit csak tudsz. Az állami alkalmazott ha betölti a nyugdíjkorhatárt kötelezően nyugdíjba kell vonulnia ha akar ha nem. Ha nem teszi megvonják a nyugdíját.

2016.03.06. 10:01:02

@Pilotax: "Az ún. magánnyugdíjpénztár soha nem volt igazi magánnyugdíjpénztár. Az oda irányított összeg hiányzik azoknak a nyugdíjalapjából akiknek vagy nem volt módjuk, vagy nem volt értelme ide irányítani ezt az összeget, mert 20 vagy kevesebb év volt hátra a nyugdíjazásáig és sokkal rosszabbul járt volna akkor ha ezt vállalja. "

Nem állítom, hogy hazudsz, de minimum nem mondasz igazat és terelsz, mint egy fideszes. A nyugdíjalapból azok az összegek hiányoznak, amelyek a minimálbéren bejelentett rengeteg csaló munkáltató és vállalkozó miatt nem folytak be 25 éven keresztül. Sőt, gyakorlatilag csak a manyupos dolgozók járulékai tartották fenn a nyugdíjalapot.

"akkor lett volna valódi magánnyugdíj ha az államiba mindenki egyformán fizet be"

Erről beszélek, Pumukli. Csak nem érted...

"Így csak azok lettek megcsapolva a megrövidített nyugdíjalappal akiknek nem lehetett, vagy nem volt értelme ennek a típusú befizetésnek."

Minden áron hazudoznod kell, hogy megkapjad a napi troll fizetésedet?

2016.03.06. 10:03:59

@atomtudós: Magyar dolgozónak nem lesz ez aktuális, mert már nyugdíj előtt feldobja a bakancsot, de minimum kizsigerelve, betegen fogja magát vonszolni a piacra olcsó farhátért.

Pilotax 2016.03.06. 11:51:18

@kopasz barmok országa:
Ha hajlandó vagy tisztességes hangnemben írni akkor hajlandó vagyok beszélgetni, vitázni, addig nem!
süti beállítások módosítása