Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Mozgás és szórakozás? Maradj formában 50 fölött!

2016. november 18. - nagymenő

Ahogy múlnak az évek, a rendszeres mozgás egyre fontosabb ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. Ugyanakkor a sportot – a klasszikus értelemben – egyre nehezebb elkezdeni. Valljuk be, előfordul, hogy itt vagy ott fáj. Meg hát kinek van kedve a Barbie baba formájú huszonéves lányok és kockahasú partnereik rosszalló pillantásainak kereszttüzében próbálkozni a konditeremben?

Félre a kifogásokkal! Az everydayhealth.com 11 olyan mozgásformát gyűjtött össze, amit „idősebbek is elkezdhetnek”, ráadásul még szórakoztatóak is.

  1. Táncolj! A tánc segít a helyes testtartás megőrzésében, vagy éppen újra tanulásában. Jótékony hatással van az egyensúlyérzékre, így alkalmas arra, hogy megvédjen minket a véletlen esésektől, törésektől – áll egy tavalyi kutatásban. A tánc szuper módszer a keringés karbantartására, a koordináció fejlesztésére, nem utolsó sorban pedig társasági esemény, ami mentális egészségünkre hat pozitívan.
  2. Légy Zen mester! A keleti mozgásformák, mint a jóga vagy a thai-chi erősítenek, fejlesztik az egyensúlyérzéket és a koordinációt, segítenek elűzni a stresszt. Ha valaki attól tartana, hogy a jóga azt jelenti, hogy az első alkalommal valami lehetetlen, kifacsart pozícióba kell hajlítania a testét, téved. Rengeteg olyan jóga póz van, amely úgy módosítható, hogy a kevésbé hajlékonyak is képesek legyenek kivitelezni, ugyanakkor a testre jótékony hatással vannak. Mozgáskorlátozottak számára már kifejlesztették az ülő jógát, amely bizonyítottan csökkenti a depressziót, és javítja az életminőséget.
  3. Ütögess a zöldben! Bár a golf nálunk korántsem olyan elterjedt, mint például Angliában, azért már itthon is egyre többek számára elérhető. Alapvetően azoknak ajánlott, akik szeretik a versengést és a természetet. Ha a hosszas sétát önmagában unalmasnak találnád, a golfpálya a te tereped! A golf javítja az állóképességet és a kitartást – ez pedig segít abban, hogy a mindennapos feladatok is könnyedén menjenek.
  4. Be a medencébe! Kevés egészségesebb, és alacsony terheléssel járó mozgásforma van, mint az úszás. Vannak persze, akik kifejezetten utálják a magányosan, faltól falig rótt hosszokat. A vízi aerobicot nekik találták ki! Szórakoztató, társasági esemény, formálja az alakot, segít legyőzni a hátfájást. És persze arról sem érdemes elfeledkezni, hogy a hazai medencék többségében gyógyvízben lubickolhatunk.
  5. Ki a kertbe! Szereted a virágokat? A kertészkedés nem csak a szemed-lelked gyönyörködteti, de a testednek is jót tesz. Előfordulhat, hogy az ízületeink, a hátunk tiltakozik a kerti munka ellen. Ilyenkor érdemes kialakítani emelt ágyásokat, illetve kerti asztalokon, polcokon edényekbe ültetett növényeket nevelni. A kertészkedés duplán megéri: a saját paradicsom, fűszer- és gyógynövény kert alapanyagot biztosít az egészséges táplálkozáshoz, vagy éppen a kisebb egészségügyi problémák otthoni kúrálásához.
  6. Nézegess kirakatot! A séta az egyik legegészségesebb mozgásforma. Sokakat viszont a nyári forróság visszatart attól, hogy kimenjenek a parkba. Az extrém hőség valóban megviseli a szervezetet, ilyenkor jobban járunk, ha nem töltünk túl sok időt a szabadban. Bármilyen meglepő, érdemes bemenni egy plázába, ahol a légkondi biztosít megfelelő hőmérsékletet. A hatás persze nem ugyanaz, mintha egy erdőben sétálgatnánk, de még mindig sokkal jobb, mintha egész nap csak a fotelben gubbasztanánk.
  7. Súlyzózz konzervvel! Vagy bármi mással, ami a kamrában van, jó fogás van rajta, a súlya, fejlesz nem túl nagy, de azért érezhető. A kar és vállizmok erősítéséhez alkalmas eszköz lehet egy egyszerű ásványvizes palack, amelynek ráadásul szabályozható a súlya, attól függően, mennyi vizet eresztünk bele.
  8. Porold le a bringát! A biciklizés remek kardió edzés, segít az egyensúlyérzék fejlesztésében, erősíti a lábizmokat. Bár a városi biciklizés szerencsére nálunk is egyre nagyobb divat, igazán akkor tesszük a legjobban, ha valahol a zöldben bringázunk.
  9. Unokázz! A legtöbb nagyszülő órákat tudna mesélni arról, miért jó edzés az unokákra vigyázni. Persze, ha a gyerek a telefonját nyomkodja, a papa meg a meccset nézi a tévében, aligha egészséges. Ezzel szemben, ha a kicsit a játszótéren kell kergetni, másnapra még egy kiadós izomláz is összejöhet.
  10. Guríts! Bár a szabadban végzett mozgás a legegészségesebb, akkor sem kell lemondanunk az edzésről, ha éppen rémes az idő. A bowling egyáltalán nem csak a fiatalok sportja! Amellett, hogy segít a fittség megőrzésében, kiváló társasági alkalom.

És akinek kedve támadt a mozgáshoz itt egy kis motiváció!

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr8511971400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása