Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Hol élnek a világ legboldogabb nyugdíjasai?

2018. január 29. - nagymenő

Az ENSZ 2011 óta minden évben megjelenteti felmérését a világ legboldogabb országairól. Ebben, ellentétben a szigorúan pénzügyi és gazdasági szempontú mutatókkal azt vizsgálják, hol a legelégedettebbek az emberek az életminőségükkel, amelybe az anyagi biztonságon túl a szociális és egészségügyi ellátás, az oktatás, a társadalmi szolidaritás, a környezet állapota, és még számtalan más tényező tartozik.


A Columbia Egyetem kutatói most szűkítették kicsit a kört, és azt vizsgálták, hol a legjobb az időseknek. A kutatók által kidolgozott rendszer azt is tökéletesen megmutatja, mely országok azok, amelyekben a legjobban alkalmazkodnak az egész fejlett világban súlyos problémát jelentő demográfiai trendre, vagyis a társadalom elöregedésére,


Az index olyan gazdasági és társadalmi mutatókból áll, amelyek összesítve jól tükrözik az idősek státuszát és jóllétét az adott országban. Vizsgálták például, hogy az idősek mennyire aktív tagjai a társadalomnak, mekkora a társadalmi összetartás. További szempont volt a jóllét, a testi-és lelki egészség, a méltányosság és a biztonság.


A listát Norvégia vezeti, a második Svédország, míg a bronzérmes az Egyesült Államok. A negyedik helyen Hollandia végzett, míg az ötödiken Japán.

idosindex.png


Érdekesség, hogy az általános boldogságindex 2017-ben szintén Norvégiában volt a legmagasabb, ám ezen a listán a TOP 10-be az idősek boldogságlistáját vezető öt országból mindössze a három európai tudott bekerülni.
Az idősek életminőségét összesen 18 országban vizsgálták. Szomorú tény, hogy az utolsó helyet 23,5%-os mutatóval Magyarország szerezte meg. (A győztes Norvégia mutatója 65%.) Az általános listán Magyarország 155 ország közül a 75 helyen végzett.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr1613613393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szelid sunmalac 2018.01.30. 08:18:35

Mar ahol egyaltalan megerik, ugyebar...
süti beállítások módosítása