Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Rossz munkatárs - örök átok!

2011. március 21. - ergo,maniac

A napokban akadtunk egy hasznosnak tűnő hangos könyvre a neten, amely kis- és középvállalkozások vezetőinek próbál meg néhány jó tanáccsal szolgálni a megfelelő szakember kiválasztására. Az alkotók komolyan próbálnak hatni a pénztárcánkra, na nem a kiadvány árával, az szinte jelképesnek mondható, cserébe némi hasznos “know how”-ért. De vajon akad-e vállalkozó, aki érintettnek érzi magát?
 
 
Hogyan vegyük fel a megfelelő embert? - címmel hangoskönyvet jelentetett meg CD formátumban a kkvguru.hu portál, amely tulajdonképpen maga is egy ügyes vállalkozás, ahol némi díjazásért cserébe olyan tudásbázist kínálnak, amely a vállalkozáshoz nélkülözhetetlen tudnivalók svájcibicskája kíván lenni az arra fogékonyaknak. Erről azonban már csak azért sem nyilatkoznánk bővebben, mert nem tapasztaltuk meg személyesen a VIP-tagság által elérhető tartalmakat, így véleményt sem kívánunk alkotni róla.
 
Pár szót a hangoskönyvről. A szerzője egy bizonyos Mårten Runow, és 2010-ben alkotta meg legújabb szerzeményét, amely a VALÓBAN HASZNOS MUNKAERŐ témájában próbál meg közérthető nyelven tájékoztatni a lehetséges változatokról. Mindjárt kiderül, miért ragadtattuk magunkat a beragadt CAPS LOCK billentyű használatára. Idézet a szerzőtől:
 
“Az arra való képesség, hogy kiválassza és felvegye a munkatársait, a LEGFONTOSABB képesség, ha egy sikeres és nyereséges szervezetet akar létrehozni. Jövendőbeli személyzete lehet az Ön legnagyobb esélye a nyerésre, vagy éppen az ok arra, hogy sosem éri el a céljait. Ismerje meg a kiválasztás legfontosabb adatait, hogy ÖN SOHA TÖBBÉ NE HOZZON ROSSZ SZEMÉLYZETI DÖNTÉST! “
 
egyáltalán nem vicces
 
Ez tehát egy gyakorlati útmutató CD a hatékony személyzet-kiválasztáshoz. Bónusznak Beleznay Endre tolmácsolásában, aki leginkább humoros szerepeiről ismert, ezen a lemezen viszont egyáltalán nem vicceskedik, pedig bennünk ott ült a feszítő érzés, ami később frusztrációba csapott át, hogy hol fog egyet villantani a színművész, de az sajnos elmaradt. Azért nem jöttünk üres kézzel vissza, íme, még egy kis ízelítő a hiánypótló műből:
 
"Ha mélyebben belenézünk a problémába, tudjuk, hogy amikor embereket veszünk fel, egy nagyon-nagyon fontos tevékenységben veszünk részt. Tudjuk, ha a megfelelő embereket vesszük fel, minden könnyebben megy, ha pedig nem a megfelelőket vesszük fel, valószínűleg felkészülhetünk a következő rémálmunkra, mert az emberek csodálatos termelőeszközök, feltéve, ha segítenek a munkánkban. Ha nem ezt teszik, eléggé megnehezíthetik az Önök életét.
 
Amikor egy rossz fénymásolót vásárolunk, a legrosszabb, ami történhet, hogy használhatatlan. Amikor viszont felveszünk egy tényleg rossz alkalmazottat, nemcsak a személy használhatatlan, de sok más munkatársat is azzá tesz. Érezték már ezt, amikor felvettek valakit? Tehát itt egy olyan tevékenységről van szó, amit ha Önök rosszul végeznek, nemcsak fizetést kell adniuk ennek a személynek a semmiért. Nem. Azért adnak neki fizetést, mert most nehezebb dolguk van, mint mielőtt felvették. Ezért ez egy kiemelkedően fontos tevékenység, és az a cég, amelyik megfelelő figyelmet tesz erre a területre, hogy biztos legyen a jó eredményekben, rengeteg problémától kíméli meg magát."
 
zwei koma pont
 
Nos, azt hiszem, nincs jogunk kételkedni abban, hogy számos olyan cégvezető létezik kicsiny hazánkban is, hogy még a “hiánypótló” jelzőt se érezzük túlzásnak a marketingesek részéről. De. Vajon mennyiben segíthetnek az objektíve hasznos tanácsok, ha annyira kicsiny vállalkozásokat nézünk, amelyek a családból, rokonságból, illetve a szűkebb környezetükből válogatnak, azaz ismeretségi alapon, nem pedig szakmai teljesítményre?
 
Persze, lássuk be, ez egyfelől szociálisan is nagy jó tett az országnak, másrészt viszont kivédhetetlen hátrány, a helyi folklór árnyékosabbik oldala (mint Magyarországon az alkoholizmus). Valamint az igazán magas helyek igazán magas beosztásai sem feltétlenül egy ilyen kézikönyv segítségével alkalmazzák pont azt az embert...
 
A legjobb, ha úgy tekintünk minden ilyen információt, mint tankönyvi példákat, amit az élet vagy igazol, vagy nem. Ártani nem árt, aki meg még ennyit sem tudott egy cég életének rejtelmeiről, annak (ár/érték arányban) egyenesen hasznos kiadványnak tűnik.
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr592758578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása