Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Menekülés az életért, harc a megélhetésért

2012. július 03. - nagymenő

Úgy nagyjából két héttel ezelőtt indította útjára az ENSZ „Dilemma" névre keresztelt kampányát. A kampány a menekültekért készült, de alapvetően a többségi társadalomnak szól. Az ENSZ célja, hogy elgondolkodtassa az embereket, próbálja megértetni velük a menekültek helyzetét, és most, amikor a gazdasági válság miatt világszerte nagy a munkanélküliség és erősödnek a szociális feszültségek, elérni azt, hogy egy kicsivel több empátiát tanúsítsanak azok iránt, akiknek nemhogy a megélhetése, hanem egészen konkrétan az élete a tét.

Hogy miért „Dilemma"?  A kampány kérdéseket fogalmaz meg. Te mit tennél? Szembenéznél a halállal egy háborús övezetben? Vagy menekülnél, de hátrahagynád a szeretteidet? Beletörődnél a kényszersorozásba, ami azt jelenti, hogy a saját népedet kell gyilkolnod?  Vagy kockáztatnád a halált, és megpróbálnál dezertálni?

Aki ezeken a kérdéseken kicsit is elgondolkodik, biztos nem úgy gondol a menekültekre, mint munkaerőpiaci konkurenciára, vagy segélyezett léhűtőkre.

Ahhoz azonban, hogy egy menekült sorsa megváltozzék, munka kell. A Manpower ezért az ENSZ-szel és helyi civil szervezetekkel közösen egy mintaprogramot indított Dél-Afrikában. A program testre szabottan működik: vannak, akiket azonnal munkába lehet állítani, de vannak, akiknek segítségre, tréningekre, képzésekre van szükségük ahhoz, hogy elhelyezkedjenek. De nem csak a hagyományos módon. Meg kell ugyanis tanulniuk azt, hogy vannak jogaik. A program felkészíti őket arra is, hogyan gyakorolhatják, érvényesíthetik ezeket a munkaerőpiacon. Azoknak, akik tanulni szeretnének, a Cape Town-i Egyetem alapítványa segít, hogy megfelelő végzettséget szerezzenek és a jövőben képzett munkaerőként jelenhessenek meg a piacon.

Remény ugyanis mindig van: íme, egy példa:


A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr14625974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása