Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

A jövő hiányszakmái

2014. május 30. - nagymenő

200 évvel ezelőtt nyilván hülyének nézték volna azt, aki olyan szakmákról beszél, mint az űrhajós, a pilóta vagy a műkörmös. De a televíziós műsorvezető vagy a szoftverfejlesztő is bátor elképzelésnek hangzott volna. A jövő szakmáival pont ez a helyzet. Találgathatjuk, hogy milyenek lesznek, de... azért megpróbáltuk ....Így jutottunk el ehhez a 7-hez, amelyekre elég nagy igény lehet majd úgy 200 év múlva.

A nosztalgista

delorean.gif

A nosztalgista lényegében egy történész, a dizájner és egy terapeuta egyben. A feladata, hogy visszahozza nekünk a múltat, az un. régi szép időket, mindennel együtt. A majdani szolgáltatás lényege, hogy a teljes illúziót megteremtik majd a múltba, az emlékvilágba való utazáshoz. Csak legyen elég pénz hozzá.

A távgyógyító vagy távirányított robotsebész

knife.gif

A robotsebész például azért lesz majd jó, mert pótolni tudja az orvoshiányt. Persze minden robotműtétet valódi orvosok végeznek majd, csak messziről. 

A robotsebésznek nem csak az orvosit kell majd elvégezni, hanem a műegyetem robotika és néhány mérnöki szakát.

A hulladékdizájner

garbage.gif

A hulladékdizájner feladata az lesz, hogy a hasznavehetetlen szemétből új és használható dolgokat tervezzen, gyártson. Néhány évtized múlva már ugy sem lesz nyersanyag a földön, csak szemét. Az lesz az alapja mindennek és azt használjuk majd alapanyagnak is.

A szemétdizájnerek egyszerre lesznek mérnökök, vegyészek és tervezők.

A vadító

rewilder.gif

A vadító az az ember lesz, aki a kizsigerelt természetbe visszavezető utat mutatja majd meg. A feladata az lesz, hogy mindent visszacsináljon, amit az ember elrontott. Visszaállítsa a természetes állapotot. Nem egyszerű rekultivációról van szó, amikor némi földdel és néhány fával eltüntetnek egy meddőhányót. Nem. Az utlosó fűszálig vissza kell majd állítania az eredeti természetes környezetet.

Egyszerre lesz kertész, ornitológus, biológus, geológus és minden amit a természettudományi karokon tanítanak.

Egyszerűsítő

peggy.gif

Izgalmas szakma lesz. Az egyszerűsítő feladata az lesz, hogy amit addig három nap alatt végeztek el, azt utána 15 perc alatt meg tudják csinálni. Folyamatok átszervezésével példáu. vagy például, hogy 15 adminisztratív lépésből valamit 3 lépésben is megcsináljanak. Na az ilyen feladatokhoz kell majd a szakmai tudása.  

Egészségügyi navigátor

ezgif-save-1.gif

A meghatározás elég hülyén hangzik, de aki el tudja képzelni a jövő egészségügyét, az beláthatja, hogy szükség lehet majd olyan emberekre akik átlátják a bonyolult rendszereket és segítenek a betegeknek megérteni, hogy mi is történik velük. A magyar viszonyokat ismerve ilyen emberre először nem azért lesz szükség, hogy a legújabb fejlesztésű egészségterápiákat elmagyarázza. Mondjuk Pesten az lesz a dolguk, megértessék a betegekel, hogy teljesen normális, hogy egy Németországban vagy Ausztriában már rég eltünt fertőzésfajta miatt miért kell Kőbányán valakinek a lábát amputálni.  Nincs azzal semmi baj. Egy lábbal is ugyan olyan teljes életet lehet élni. A fertőzésekkel meg meg kell barátkozni.

Halálba segítő

A feltételezés az, hogy néhány évtized múlva egészen pontosan meg tudják majd mondani az orvosok, vagy valakik, hogy meddig fogunk élni. Ez elég komoly teher lesz majd az embernek, ergo kell majd valaki aki ebben segít. Tök egészséges, életerőss embereknek. Nem olyan specialistáról van szó, aki egy végstádiumban lévő rákos beregnek segít, hanem aki például egészséges, de öreg embereknek. Ezek az emberek segítenek majd a végrendelet megírásától kezdve például abban is, hogy az ember ne vegyen egy évre előre bérletet, ha csak fél éve van hátra. 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr1006234630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röhögő 2014.05.30. 18:08:16

Én mondok 1*űbbet. Nukleáris mérnök. Jelenleg a Műegyetemen 7 azaz hét ember fog végezni ilyen szakon. Ebből 1 ha elmegy Paksra. A paksi reaktormérnökök már fenik a fogukat a német leállásokra, mert ott a bontásoknál óriási fizetéseket kaphatnak. Közben építjük Paks II-t, amihez képzésre ki kell mennie a gyakorlottaknak. Kezdőkre ugye nem bízzuk majd Paks II-t. Addig ki üzemelteti a régi blokkokat?
süti beállítások módosítása